Gvakamoli

Kategorija: predjed presna jed zajtrk namaz
Predviden čas priprave: 10 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 1 zrel avokado
  • 1 manjši paradižnik
  • 0,5 zelo majhne čebule
  • 0,5 limete (lahko limone)
  • 0,5 žličke soli
  • ščepec ali dva popra
  • manjša vejica svežega peteršilja (ali 1 žlica mletega)*
  • mlet ali svež čili po želji

*namesto peteršilja lahko uporabimo koriander

Priprava

Avokado prerežemo po dolžini naokoli, vsako polovičko primemo v eno dlan in obrnemo vsako polovičko v svojo stran - podobno kot odpremo breskev. Z žlico postrgamo vso meso, še posebej temno zeleno pod lupino, saj je tisti del avokada najbolj hranljiv.

Olupimo čebulo in jo drobno nasesekljamo. Operemo peteršilj in ga drobno narežemo. Oboje in ostale sestavine dodamo avokadu in vse dobro pretlačimo z vilico.

Poskusimo in po potrebi še izboljšamo okus s katero od sestavin.

Gvakamoli je zelo dober na popečenem toastu, v sendvičih in smutijih.

*Če želimo zelo nežen gvakamoli, vse sestavine zmiksamo.

*V gvakamoli lahko dodamo tudi pol paradižnika.

*Če bo gvakamoli nekaj časa stal, lahko damo na sredino koščico avokada, da se gvakamoli ne bo tako hitro obarval. Pred pojedino koščico seveda odstranimo!

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte