Dan najlepših (veganskih) sanj

dan-sanj-18.jpg


Razmišljate, da bi s svojim izbrancem ali izbranko storili najpomembnejši korak v življenju, pa vas skrbi, kako pripraviti slavje, da bodo s ponudbo zadovoljni tudi vsejedci? Srečna mladoporočenca Megi Rožič in Domen Kozinc sta nam opisala svoj sanjski dan, poln veselja, radosti – in veganskih dobrot, pod katerimi so se mize kar šibile. Lepših spominov si ne bi mogla pričarati, se vam ne zdi?

 

dan-sanj-1.jpg10. oktobra 2015 sva svoji zgodbi dodala pridih večnosti. Pri načrtovanju poroke sva bila posebej pozorna na to, da bo izžarevala najin življenjski slog, to, kar sva in kar naju druži. Glede na to, da sva oba vegana, sva ob načrtovanju poročnega slavja neobhodno trčila tudi ob vprašanje izbire hrane za najin dan. Tehtala sva različne možnosti; npr. kombinacijo mesnih in ribjih z veganskimi in vegetarijanskimi jedmi, vendar nama etični imperativ ni dovoljeval, da bi zaradi najinega ‘cirkusa’ trpela živa bitja, in sva se (po nemalo bojih z moralnimi mački o enakih možnostih in pravicah demokratičnega hranjenja) odločila, da bova imela dnevni catering na različnih lokacijah vegetarijanski, večerjo za svate in torto pa v popolnoma veganski izvedbi.

Seveda sva ob tej odločitvi naletela na nemalo kritičnih odzivov in komentarjev, ko sva svoje želje delila z drugimi, vendar sva pri svoji odločitvi vseeno vztrajala in dan − tudi kar se kulinaričnega dela tiče − izvedla tako, kot sva načrtovala. Na srečo sva imela pri svoji odločitvi tudi podporo somišljenikov in somišljenic, kolegov in kolegic, ki so podpirali najino odločitev, kljub temu, da je bila precej radikalna.

dan-sanj-3.jpgNevestina priča je celo prispevala k temu, da je bila tudi velika količina peciva na najinem poročnem slavju veganska. Izbiro veganskega menija za poročno večerjo je podprla restavracija Rusjan v Novi Gorici. Čeprav niso imeli veliko izkušenj z veganskimi meniji, so se potrudili in nama pripravili meni za poročno večerjo. Njihov slaščičar je sprejel tudi izziv in nama pripravil poročno torto, ki je bila sestavljena iz manjših presnih in veganskih tortic.

Poleg kulinaričnega dela sva si tudi pri dekoraciji in drugih dejavnostih, ki so bile svatom na voljo v večernem delu, prizadevala, da bi bila čim bolj ekološka in naravi prijazna.

Dekoracijo sva ob pomoči kolegov in kolegic v celoti izdelala iz odpadnega lesa, ženin pa se je po nevesto pripeljal kar v električnem vozilu. Med svati pa niso manjkali niti štirinožni prijatelji, posebno mesto je seveda pripadlo nevestini nemški ovčarki Piki.

Najin dan je bil obarvan s srečo, veseljem in iskricami v očeh, velika količina sadja, sočnih in svežih veganskih sladic, odlična veganska večerja in torta pa so še poudarili najino veselje in radost. 

 

dan-sanj-15.jpg

dan-sanj-17.jpg

dan-sanj-16.jpg

dan-sanj-14.jpg

dan-sanj-13.jpg

dan-sanj-12.jpg

dan-sanj-11.jpg

dan-sanj-9.jpg

dan-sanj-8.jpg

dan-sanj-5.jpg

dan-sanj-4.jpg

 

Besedilo in Foto: Megi Rožič in Domen Kozinc
Uvod: Tadeja Ivančič
Objavljeno: 24. november 2015