Polentina pica

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Maja Hrovat

Sestavine

Za 2-3 osebe:

  • 2 skodelici vode
  • 1 skodelica polente
  • 2-4 žlice oljčnega olja
  • 1/2 žličke soli
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • zelenjava po izbiri (npr. bučka, rdeča paprika, koruza, olive)
  • 100 g svežih šampinjonov (lahko tudi iz slanice)
  • 100 g veganskega sira za pico (lahko izpustimo)
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica prehranskega kvasa
  • 2 stroka česna

Priprava

V vodo dodamo sol in 1 žlico oljčnega olja. Ko prične vreti, gladko vmešamo polento. Kuhamo po navodilih na embalaži (običajno 2-4 minute) in nato odstavimo. Pekač premažemo z 1 žlico oljčnega olja in nanj vlijemo še vročo polento, ki jo enakomerno razporedimo po pekaču in nato pustimo, da se ohladi.

Polentino podlago premažemo s paradižnikovo mezgo, po kateri posujemo prehranski kvas. Zelenjavo narežemo na tanke rezine ali majhne koščke in jo razporedimo po pici. Potresemo jo z naribanim veganskim sirom in origanom. Česen skupaj z 2 žlicama oljčnega olja zmeljemo v sesekljalniku za čebulo (ali pa sesekljamo na roke in dodamo oljčno olje). Po želji dodamo v sesekljalnik tudi nori algo. Mešanico pokapamo po pici.

Pico pečemo 15-20 minut pri 180-200ºC.

Preglej ostale recepte