Veganski Pad Thai

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Rebeka Kupec (AlterVego)

Sestavine

Za 2-3 osebe:

  • 200 g riževih rezancev po izbiri (npr. stekleni rezanci)
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 stroka česna
  • 200 g čvrstega fotuja
  • 4 žlice sojine omake (ali 2 žlici sojine omake in 2 žlici veganske 'ribje' omake)
  • 2 žlice arašidovega masla
  • 3 limete
  • 1 žlička čilijeve paste ali ½ svežega čilija
  • 3 žlice rjavega ali palmovega sladkorja
  • 2 stebli mlade čebule
  • 160 g šitak ali šampinjonov
  • 50 g korenja
  • 70 g zelja (lahko uporabite 'pak choi' vrsto, če jo dobite)
  • 70 g sojinih ali katerih koli drugih kalčkov
  • 3 g sveže nastrganega ingverja
  • 1 žlica miso paste

Priprava

Operemo zelenjavo in jo narežemo/nasekljamo na poljubno velikost. Nasekljamo česen in na tenko narežemo korenje, zelje in mlado čebulo, gobe pa lahko natrgamo ali narežemo na večje kose. V ločeni posodi zmešamo sladkor, miso pasto, 3 žlice sojine omake in arašidovo maslo. Dodamo 1 dl vroče vode, da vse skupaj lažje zmešamo, nato pa še sok dveh limet.

Vmes preberemo navodila za pripravo rezancev - ponavadi je dovolj, da jih pustimo nekaj minut v vroči vodi. Sledimo navodilom in pazimo, da jih ne prekuhamo - najbolje je, da ostanejo še rahlo surovi.

Polovico sezamovega olja segrejemo v voku in dodamo nasekljan česen, čilijevo pasto in na kocke narezan tofu. Pražimo na močnem ognju, dokler tofu ni hrustljav. Pri tem pazimo, da česna ne zažgemo. Nato tofu odstavimo, v isti vok pa dodamo preostanek olja, ingver in nasekljano zelenjavo, ki jo v največ treh minutah prepražimo na zelo močnem ognju. Nato dodamo tofu in skoraj kuhane rezance. Vse skupaj pražimo še približno pol minute, nato pa zalijemo s prej pripravljeno omako iz arašidovega masla, soka limet in sojine omake ter sladkorja. Ko nekaj tekočine izhlapi in se omaka začne prijemat rezancev, jih odstavimo.

Pred serviranjem izdatno posipamo z mletimi praženimi arašidi in nasekljano mlado čebulo. Pokapamo s sokom limete.

Povzeto po (z dovoljenjem avtorice recepta):

http://altervego.si/blog/recepti/veganski-pad-thai/

Preglej ostale recepte