Grška špinačna pita (spanakopita)

Kategorija: glavna jed predjed zajtrk
Predviden čas priprave: 50 minut
Avtor: Suzana (Vegizaver)

Sestavine

Za 4 osebe:

  • 2 zavitka listnatega testa (brez sestavin živalskega izvora)
  • 500 g špinače (lahko kombiniramo s svežim čemažem)
  • 1 paket svilnatega tofuja (350 g) ali 1 navadni tofu (200 g) in 1 sojin jogurt (200 ml)
  • 1 rdeča čebula
  • 4 stroki česna
  • 3 žlice prehranskega kvasa
  • 1 žlička mletega muškatnega oreščka
  • 1 žlička drobnjaka
  • 1 žlička peteršilja
  • sok pol limone
  • sol po okusu

Priprava

Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, čez čas dodamo še sesekljan česen. Odstavimo in ohladimo. Špinačo blanširamo v vreli vodi, ohladimo in odcedimo. Ko je hladna, jo na drobno narežemo. V skledi z vilico pretlačimo tofu, vmešamo čebulo, česen, špinačo, kvasne kosmiče in začimbe ter vse dobro premešamo.

Listnato testo po dolžini prerežemo na pol, da dobimo dva dolga ožja trakova. Na vsak trak damo maso in ga zvijemo. Nato vse štiri trake zvijemo v polžka, enega za drugim. Malo premažemo z oljčnim oljem, po želji posipamo s sezamovimi semeni in damo v ogreto pečico. Pečemo 40 minut pri 180°C.

Lahko postrežemo skupaj z navadnim sojinim jogurtom. Pite lahko pripravimo prejšnji dan in so primerne tudi za hladno malico.

Povzeto po (z dovoljenjem avtorice recepta):

https://www.facebook.com/VEGIZAVER/photos/pcb.2029881590384644/2029881493717987/?type=3&theater

Preglej ostale recepte