Veganski suši

Kategorija: glavna jed predjed
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Maja Hrovat

Sestavine

Za 4 osebe:

  • 2 skodelici japonskega riža (lahko arborio riž)
  • 3 skodelice vode
  • 3 žlice riževega kisa
  • sol po okusu
  • 1 paket nori alg
  • poljubna zelenjava (kumare, korenje, avokado, rdeča paprika, rdeče zelje, mariniran tofu)
  • sojina omaka ali srirača (za pomakanje)
  • podlaga za zvijanje sušija (ni obvezno)

Priprava

Riž skuhamo v osoljeni vodi (okoli 20 minut), dokler ne vpije vse vode in postane lepljiv. Na koncu vmešamo rižev kis. Pripravimo si skodelico z vodo. Na podlogo za zvijanje položimo nori algo s hrapavo ploskvijo navzgor in riž nanesemo nanjo po celotni površini v debelini 0.5-1 cm, le zgornji rob pustimo prazen (okoli 2 cm).

Po spodnji sredini naložimo poljubno zelenjavo, narezano na dolge in tanke paličice. Postavljena naj bo vzporedno s spodnjim robom. Zvitek zavijemo od spodaj navzgor. Prazni zgornji rob navlažimo z malo vode, da se prime na zvitek in ga "zalepi". Suši rolico malo pustimo stati in jo nato narežemo na kolobarje (širina 2-3 cm). Pripravimo poljubno omakico za pomakanje sušija.

Ta jed je primerna za "pripravi si svoj suši" zabavo, kjer pripraviš različne sestavine, nato pa si gostje sami pripravijo svoj suši v poljubni kombinaciji okusov. Prav tako ga v zaprti posodi lahko shranimo v hladilniku ter naslednji dan porabimo za malico, odnesemo na piknik, ...

Preglej ostale recepte