Veganski njoki na drobtinah

Kategorija: glavna jed priloga
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Jasmina Hrastovec (Minci kuha)

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 300 g krompirja
  • 100 g moke (npr. 40 g polnozrnate in 60 g črne moke)
  • 1 zvrhana velika žlica koruznega škroba 
  • 1 velika žlica oljčnega olja ali kokosove maščobe
  • 1/2 male žličke soli
  • ščep kurkume
  • ščep popra
  • voda po potrebi
  • lahko tudi zelišča (npr. sesekljan peteršilj)
  • lahko tudi nekaj ščepov vinskega kamna ali pecilnega praška (kadar njoke ocvremo)
  • nekaj velikih žlic krušnih drobtin (brez mlečnih sestavin)
  • nekaj velikih žlic rastlinskega olja za praženje krušnih drobtin

Priprava

Skuhamo krompir. Kuhan krompir še topel olupimo in popolnoma zmečkamo (lahko uporabimo tudi ostanek pire krompirja, če ga imamo). Lahko si pomagamo z napravo za pasiranje krompirja, če jo imamo, saj ne sme biti grudic. V topel krompir dodamo oljčno olje in narahlo premešamo. Ko se krompir ohladi, dodamo preostale sestavine in zgnetemo voljno testo. Naredimo večji svaljek in ga narežemo na manjše kose, z vilico njoke fiksiramo. Lahko jih zamrznemo, saj se po tem receptu res lepo vežejo in ne razpadejo med kuhanjem. Kuhamo jih, dokler ne priplavajo na površje. Lahko jih tudi ocvremo.

Ko kuhane njoke odcedimo, na rastlinskem olju prepražimo nekaj žlic drobtin. Njoke povaljamo v prepraženih drobtinah in postrežemo z veliko skledo solate. Lahko jih pripravimo tudi v paradižnikovi ali veganski smetanovi omaki.

 
Če uporabljamo preostali pire krompir, mu dodamo 1 žlico koruznega škroba, nato pa postopoma dodajamo po 1 žlico čičerikine moke in 3 žlice mešanice koruzne in ostre pšenične moke, dokler ne dobimo željenega testa (razmerje 1:3).

 

Povzeto po (z dovoljenjem avtorice recepta):
http://mincikuha.blogspot.com/2015/09/veganski-njoki.html
http://mincikuha.blogspot.com/2018/08/veganski-njoki-na-drobtinah-zmaga.html

Preglej ostale recepte