Veganske polnjene paprike

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 80 minut
Avtor: Jasmina Hrastovec (Minci kuha)

Sestavine

Za 3-4 osebe:

Nadev:

  • 4 večje ali 6 manjših paprik
  • 100 g kuhane leče, sojinih koščkov ali pšeničnega drobljenca
  • 100 g kuhane pire
  • 50 g kuhanega polnovrednega riža
  • 50 g ovsenih kosmičev (ali zvrhana velika žlica koruznega škroba)
  • 3 korenčki (naribani)
  • 5 velikih žlic oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • manjši šopek drobnjaka

 

Omaka:

  • 1 kg svežih pasiranih paradižnikov (tudi pasirani paradižnik iz pločevinke ali paradižnikova mezga)
  • 5 velikih žlic oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1/2 male žličke sladke rdeče paprike v prahu
  • 1/2 male žličke rjavega sladkorja
  • 1 mala žlička majarona
  • nekaj listov sveže bazilike (ali 1 mala žlička suhe bazilike)
  • 2-4 lovorjevi listi
  • sol in poper po okusu
  • voda (po potrebi)

 

Priloga:

  • pire krompir (krompir, sojin jogurt ali rastlinsko mleko, margarina ali kokosova maščoba, sol)

Priprava

Omaka:
Na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo paradižnik, ki smo ga pred tem "zmiksali" v mešalniku. Dodamo sladkor, sol, poper, rdečo papriko in ostale začimbe. Omako na hitro zavremo in jo odstavimo s štedilnika. Po potrebi omako razredčimo z nekaj vode.

Nadev:
Če pripravljamo nadev s sojinimi koščki, jih skupaj z ovsenimi kosmiči prelijemo z vročo vodo inpustimo stati, da se dodobra napojijo, nato jih odcedimo. Če pripravljamo nadev s kuhano lečo ali kupljenim pšeničnim drobljencem, namočimo le ovsene kosmiče. V ponvi prepražimo čebulo, dodamo odcejene sojine koščke, ovsene kosmiče, kuhan riž, kuhano piro, naribano korenje, peteršilj, drobnjak in česen. Solimo po okusu, malce popramo in pražimo toliko časa, da se korenje rahlo razpusti. Maso ohladimo. Zaradi pektina v korenju se nadev lepo poveže.

Dobro očistimo in operemo paprike in prihranimo pokrove. Očiščene paprike napolnimo z maso in jih pokrijemo s pokrovčki. Da bodo paprike in pokrovčki ostali tam, kjer morajo, jih lahko pritrdimo z zobotrebci. Paprike položimo v pekač s pripravljeno paradižnikovo omako tako, da so z omako prekrite (izberemo posodo primerne velikosti). Pečemo jih eno uro pri 180°C. Prve pol ure pokrito potem pa pol ure odkrito. Polnjene paprike lahko pripravimo tudi s kuhanjem na štedilniku.

Kot priloga se najbolj prileže pire krompir, ki ga pripravimo s sojinim jogurtom in kančkom margarine ali kokosove maščobe.

Polnjenih paprik lahko pripravimo več in jih shranimo v zmrzovalniku. Če pripravimo preveč nadeva, lahko iz njega oblikujemo čufte, ki jih lahko prav tako zamrznemo.

Povzeto po (z dovoljenjem avtorice recepta):
http://mincikuha.blogspot.com/2015/09/polnjena-paprika-poletna-klasika.html

Preglej ostale recepte