Pšenično meso - sejtan

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 90 minut
Avtor: Patricija

Sestavine

Za 6 oseb:

  • 2 kg pšenične moke (tip 500)
  • 1 l vode

Priprava

Moko in vodo zmešamo in zamesimo v hlebček.

Večjo posodo napolnimo z vodo. Vanjo položimo hlebček, ki ga bomo počasi izpirali. Hlebček v vodi nežno ožemamo: nežno ga pritiskamo ob dno posode (kot da bi ga mesili). Ko voda postane motna, jo odlijemo in v posodo nalijemo svežo vodo. Postopek ožemanja hlebčka in menjave vode ponavljamo, dokler voda ni več motna. Na začetku ožemanja moramo biti pozorni, da hlebček ne razpade. Skušamo ga obdržati v prvotni obliki. Tekom ožemanja bo hlebček postal vedno bolj kompakten in postopoma se bo njegova velikost manjšala. Ko bo hlebček popolnoma izpran, nam ostane čisti gluten - sejtan.

V večji posodi na štedilniku zavremo vodo, jo posolimo, dodamo lovorjev list in začimbe po želji (ena žlička dimljene paprike, ena žlička curryja ipd.). V vrelo vodo položimo sejtan (lahko ga pustimo v obliki hlebčka ali ga narežemo na manjše koščke). Če smo sejtan pred kuhanjem narezali na manjše koščke, ga v vodi kuhamo približno 25 minut. Če pa smo sejtan pustili v obliki hlebčka, bo čas kuhanja daljši in sicer med 45-60 minut. Ko je sejtan kuhan, ga vzamemo iz vode in pripravimo po želji. Možnosti za pripravo je ogromno. Lahko ga popečemo, spaniramo in ocvremo, uporabimo v omakah ipd. Pomembno je, da sejtan pred pripravo dobro mariniramo (s sojino omako in začimbami po želji). Na povezavi si preberite, kako lahko pripravimo okusne ocvrte sejtanove fingerse

Preglej ostale recepte