Za 6 oseb:
Moko in vodo zmešamo in zamesimo v hlebček.
Večjo posodo napolnimo z vodo. Vanjo položimo hlebček, ki ga bomo počasi izpirali. Hlebček v vodi nežno ožemamo: nežno ga pritiskamo ob dno posode (kot da bi ga mesili). Ko voda postane motna, jo odlijemo in v posodo nalijemo svežo vodo. Postopek ožemanja hlebčka in menjave vode ponavljamo, dokler voda ni več motna. Na začetku ožemanja moramo biti pozorni, da hlebček ne razpade. Skušamo ga obdržati v prvotni obliki. Tekom ožemanja bo hlebček postal vedno bolj kompakten in postopoma se bo njegova velikost manjšala. Ko bo hlebček popolnoma izpran, nam ostane čisti gluten - sejtan.
V večji posodi na štedilniku zavremo vodo, jo posolimo, dodamo lovorjev list in začimbe po želji (ena žlička dimljene paprike, ena žlička curryja ipd.). V vrelo vodo položimo sejtan (lahko ga pustimo v obliki hlebčka ali ga narežemo na manjše koščke). Če smo sejtan pred kuhanjem narezali na manjše koščke, ga v vodi kuhamo približno 25 minut. Če pa smo sejtan pustili v obliki hlebčka, bo čas kuhanja daljši in sicer med 45-60 minut. Ko je sejtan kuhan, ga vzamemo iz vode in pripravimo po želji. Možnosti za pripravo je ogromno. Lahko ga popečemo, spaniramo in ocvremo, uporabimo v omakah ipd. Pomembno je, da sejtan pred pripravo dobro mariniramo (s sojino omako in začimbami po želji). Na povezavi si preberite, kako lahko pripravimo okusne ocvrte sejtanove fingerse.