Jagodno-čokoladna torta

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 1 ura
Avtor: Patricija

Sestavine

Za torto premera med 22 in 24 cm:

za biskvit:

  • 160 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 50 g kakava
  • ščepec soli
  • pol žličke pecilnega praška
  • 1,5 žličke vanilijeve arome
  • 145 ml vode
  • 145 ml olja

 za čokoladni mus:

  • 2 Soyatoo sojini smetani
  • 200 g temne čokolade
  • 300 g svilnatega tofuja

za jagodni žele:

  • 450 g zmrznjenih jagod*
  • sok polovice limone
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 dcl hladne vode
  • 1,5 žličke agarja v prahu

*Namesto jagod lahko uporabimo tudi borovnice, maline ali gozdne sadeže. 

Priprava

Biskvit:

V eni posodi zmešamo moko, sladkor, kakav, pecilni prašek in sol. V drugi posodi pa vanilijevo aromo, vodo in olje. Nato mokre sestavine z električnim mešalnikom vmešamo v posodo s suhimi sestavinami. Maso vlijemo v namaščen pekač in biskvit pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah

Biskvit po končani peki pustimo v pekaču. (Zaželeno je, da odstanimo dno pekača, da ga ne bomo kasneje pri rezanju torte z nožem spraskali. Pomembno je, da biskvit obdajajo stranice pekača oziroma tortni obod, saj bomo masi, ki ju bomo v nadaljevanju pripravili, vlili na biskvit, stranice pekača pa bodo poskrbele, da bo imela tortica lepo obliko)

Čokoladni mus:

Stepemo obe Soyatoo smetani. Nad paro stopimo čokolado in počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa jo z metlico vmešamo v stepeno smetano. Ko je čokolada dobro vmešana, v kremo dobro vmešamo še svilnat tofu. 

Ko se pečen biskvit ohladi, po njem pokapljamo rastlinsko mleko po želji, da bo bistvit bolj sočen. Nato narejen čokoladni mus vlijemo oziroma namažemo po biskvitu. Torto postavimo v hladilnik. 

Jagodni žele

Jagode v kozici nad zmernim ognjem segrevamo, dokler se ne zmehčajo. Dodamo dve žlici sladkorja in sok pol limone. 

Medtem v drugi posodi v hladno vodo stresemo agar in dobro premešamo. Postavimo nad zmerni ogenj in počasi zavremo. Medtem konstantno mešamo. Ko se mešanica zgosti, jo dobro vmešamo v jagodno zmes. 

Počakamo, da se jagodni žele malenkost ohladi, nato pa ga zlijemo v tortni model čez čokoladni mus. Narejeno torto postavimo nazaj v hladilnik za par ur, da se dobro ohladi (najbolje jo je pustiti v hladilniku kar čez noč. 

Pred postrežbo torto vzamemo iz pekača in dekoriramo po želji: posujemo z naribano čokolado, narezanim sadjem ipd. 

Preglej ostale recepte