Domači krompirjevi njoki

Kategorija: predjed priloga
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g krompirja
  • 150 g ostre moke (in nekaj za valjanje)
  • pol žličke soli (in 1 žlička za kuhanje)
  • ščepec muškatnega oreščka

Priprava

Krompir operemo in ga damo kuhat še neolupljenega.

Ko je kuhan, odcedimo vodo in počakamo, da se malo ohladi.

Še toplega olupimo in ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir v večjo posodo. Dodamo moko, sol in muškatni orešček. Na hitro vse dobro pregnetemo v večji svaljek ali kepo, čez potrosimo nekaj moke in testo pokrijemo s svežo krpo. Pustimo počivati 10 minut. Medtem pristavimo večji lonec vode z žličko soli.

Večjo desko posujemo z nekaj moke, vzamemo četrtino testa, ga razvaljamo v tanek svaljek (nekje 2 cm) in ga narežemo s topo stranjo noža ali drugim pripomočkom na 1 cm njoke. Vajo ponavljamo dokler ne zmanjka testa.

Njoke damo kuhat v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 3 minute.

*Njoke narežemo s topo stranjo noža ali drugim pripomočkom – zelo lepo se narežejo z lopatko za glajenje torte.

*Njoke lahko tudi zamrznemo – narezane zložimo na manjši pladenj s peki papirjem in jih postavimo v zamrzovalnik – toliko, da zamrznejo. Potem jih preložimo v posodo ali vrečko, dobro zapremo in postavimo nazaj v zamrzovalnik.

*Njoke lahko uporabimo v solati, kot prilogo glavnim jedem ali pa v naši najljubši omaki. Priporočam sataraš omako ali bučno omako. Juho skuhamo po tem receptu, le tekočine dodamo le toliko, da je zelenjava komaj pokrita. Ko je kuhana, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom v gosto omako. Zmešamo jo z njoki in potrosimo z bučnimi semeni, peteršiljem ter pokapljamo z bučnim oljem.

*Za njoke je krasen krompir rdeče sorte.

*Namesto ostre moke lahko uporabimo tudi kakšno drugo.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte