Za 4 osebe:
Krompir operemo in ga damo kuhat še neolupljenega.
Ko je kuhan, odcedimo vodo in počakamo, da se malo ohladi.
Še toplega olupimo in ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir v večjo posodo. Dodamo moko, sol in muškatni orešček. Na hitro vse dobro pregnetemo v večji svaljek ali kepo, čez potrosimo nekaj moke in testo pokrijemo s svežo krpo. Pustimo počivati 10 minut. Medtem pristavimo večji lonec vode z žličko soli.
Večjo desko posujemo z nekaj moke, vzamemo četrtino testa, ga razvaljamo v tanek svaljek (nekje 2 cm) in ga narežemo s topo stranjo noža ali drugim pripomočkom na 1 cm njoke. Vajo ponavljamo dokler ne zmanjka testa.
Njoke damo kuhat v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 3 minute.
*Njoke narežemo s topo stranjo noža ali drugim pripomočkom – zelo lepo se narežejo z lopatko za glajenje torte.
*Njoke lahko tudi zamrznemo – narezane zložimo na manjši pladenj s peki papirjem in jih postavimo v zamrzovalnik – toliko, da zamrznejo. Potem jih preložimo v posodo ali vrečko, dobro zapremo in postavimo nazaj v zamrzovalnik.
*Njoke lahko uporabimo v solati, kot prilogo glavnim jedem ali pa v naši najljubši omaki. Priporočam sataraš omako ali bučno omako. Juho skuhamo po tem receptu, le tekočine dodamo le toliko, da je zelenjava komaj pokrita. Ko je kuhana, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom v gosto omako. Zmešamo jo z njoki in potrosimo z bučnimi semeni, peteršiljem ter pokapljamo z bučnim oljem.
*Za njoke je krasen krompir rdeče sorte.
*Namesto ostre moke lahko uporabimo tudi kakšno drugo.
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu.