Prekmurska gibanica

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 1 ura 20 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za pekač premera 26 cm:

  • 2 skodelici pirine moke (1 skodelica je 250 ml)
  • 2 skodelici rjavega sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 200 g kokosove moke
  • 250 ml sončničnega olja + 3 žlice za pekač
  • 300 ml kokosove smetane za stepanje
  • 150 g mletega maka
  • 150 g mletih orehov
  • 5 večjih jabolk
  • 1 žlica cimeta
  • 2 dl ovsene smetane za kuhanje

Priprava

Vklopimo pečico na 200 stopinj Celzija.
 
V večji posodi zmešamo moko, sladkor in pecilni prašek. Zmes razdelimo na 5 delov (v 5 posodic) – to bo osnovna zmes.

Pekač premažemo s 3 žlicami olja in ga potrosimo z drobtinami.
Čez posujemo en del osnovne zmesi (eno posodico). Sledi zmes kokosove moke, sončničnega olja in 4 žlic kokosove smetane (nestepene, ostanek shranimo za kasneje) – vse dobro premešamo, posujemo in enakomerno potlačimo z žlico. 
Čez posujemo drugi del osnovne zmesi. Sledi posip z mletim makom.
Dodamo tretji del osnovne zmesi. Olupimo in naribamo jabolka, jim dodamo cimet in jih potrosimo ter enakomerno potlačimo z žlico.
Sledi četrti del osnovne zmesi. Dodamo mlete orehe in jih enakomerno potlačimo.
Nato posujemo še zadnji del osnovne zmesi. Zmešamo preostanek kokosove smetane (nestepene) z ovseno in preliv enakomerno prelijemo po vrhu.
 
Pečemo 1 uro – lahko kakšno minuto več, odvisno od pečice. Preliv mora biti lepo zapečen in rjave barve.
Ko je gibanica pečena, jo dobro ohladimo na sobni temperaturi in dodatno ohladimo v hladilniku – pustimo jo vsaj nekaj ur.
 
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte