Murkov zos in pire

Kategorija: glavna jed predjed priloga omaka
Predviden čas priprave: 45 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

Za zos:

  • 1 žlica olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1,5 kg murk
  • 2 žlički domače vegete (ali mletega peteršilja)
  • 1 žlica paradižnikove mezge (ali 1 paradižnik, po želji tudi več)
  • 2 ščepca popra
  • 1 žlica kisa

Za pire:

  • 800 g krompirja
  • 1 žlička soli
  • 2 dl riževega napitka (ali drugega)

Priprava

Olupimo krompir, ga narežemo na kocke in kuhamo do mehkega.
 
Olupimo murke in jih naribamo s strgalnikom v večjo posodo. Če imajo veliko semen, je najbolje, da jih naribamo po dolžini in zavržemo sredico.
 
Olupimo in drobno nasekljamo čebulo in česen. V večji ponvi segrejemo olje na srednje visoki temperaturi in v njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen – toliko, da zadiši in dodamo murke ter malo znižamo temperaturo.

Čas je za vegeto, mezgo in poper. Premešamo in kuhamo približno 25 minut oziroma toliko, da se murke lepo zmehčajo. Po potrebi zalijemo z vodo, da dobimo gostoto, ki nam je všeč.

Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo, mu dodamo rižev napitek (prvo ga damo polovico, saj je od vrste krompirja odvisno, koliko tekočine bo potreboval) in sol ter vse dobro pretlačimo. Pire lahko damo nazaj na štedilnik na toplo ploščo, da se še malo pokuha.

Ko so murke kuhane, jim dodamo kis, premešamo, poskusimo in po potrebi še dosolimo ali kisamo.
 
Poleg se čisto lepo podajo kakšni polpeti, pečen tofu ali seitan.

*Murkov zos je dober tudi ohlajen. 
 
*Namesto domače vegete lahko uporabite začimbe po želji, priporočam vam kakšen peteršilj, kumino in sladko papriko.
 
*Murkov zos lahko vmešate v pire – ponekod to jed že leta pripravljajo na takšen način.
 
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte