Pečena kisla paprika

Kategorija: predjed priloga solata zajtrk namaz
Predviden čas priprave: 1 ura 30 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 6 paprik:

  • 6 rdečih rog paprik
  • 1 žlička soli
  • 2 ščepca popra
  • 5 strokov česna
  • 3 žlice bučnega olja
  • 5 žlic jabolčnega kisa (ali vinskega)
  • 0,5 pesti svežega peteršilja (ali 1 žlica posušenega)

Priprava

Pečico vklopimo na 220 stopinj Celzija.

Paprike položimo na globok pekač (paprika bo namreč izpustila sok), prekrit s peki papirjem. Ni jih potrebno oprati, saj jih bomo olupili. Damo jih v ogreto pečico za približno 30 minut oziroma za toliko časa, da bo njihova koža rahlo odstopila in bodo potemnele.

Ko so paprike pečene, jih vzamemo iz pečice in jih pokrijemo z aluminijasto folijo, da se bo okoli njih nabrala vlaga in jih bomo še lažje olupili. Čez nekaj minut, ko se rahlo ohladijo, jih olupimo, odstranimo pecelj in semena. To najlažje storimo tako, da jih prerežemo po dolžini na pol.

Damo jih v posodo, ki jo bomo lahko dobro zaprli. Dodamo jim olupljen in sesekljan česen, opran in narezan peteršilj ter ostale sestavine.

Poskusimo in po potrebi dodamo kakšno od sestavin. Prevladovati mora kisel okus.

Zapremo posodo in jih postavimo v hladilnik vsaj za kakšno uro, vmes jih večkrat premešamo. Mora pa biti res dobro ohlajene. V hladilniku bodo počakale nekaj dni, a dvomim. ;)

Paprike lahko pojemo same, lahko jih damo na kruh čez poljuben namaz ... Paprika lahko popestri marsikatero jed in solato. 

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte