Mehiške tortilije

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 20 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 4 tortilije:

  • 4 pšenične tortilje (klasična velikost - 25 cm premera) 
  • 250 g fižola
  • 125 g koruze
  • 1 žlička soli
  • 2 ščepca popra
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mletega česna
  • 1 vejica peteršilja (ali 1 žlička posušenega)
  • 16 rezin kumare
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 12 listov solate
  • 3 pesti belega zelja

Za fižolov namaz:

  • 250 g fižola
  • 1 žlička soli
  • 2 ščepca popra
  • 2 ščepca mlete kumine
  • 1 zelo majhna šalotka (ali druga čebula)
  • 1 majhen strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 0,5 pesti peteršilja

Priprava

Pripravimo fižolov namaz. Namaz shranimo za kasneje.

Operemo solato in s kuhinjsko brisačko osušimo liste. Operemo paradižnik in ga razpolovimo. Olupimo kumaro in narežemo tanke rezine. Zelju odstranimo zunanje liste in trdi del ter ga drobno nasekljamo.
V kozico damo fižol, koruzo, sol poper, kumino, česen, opran in drobno sesekljan peteršilj in vse skupaj dobro premešamo. Pražimo nekaj minut na srednje visoki temperaturi.

V večji ponvi segrejemo tortiljo po navodilih na embalaži – ponavadi je dovolj že 1 minuta na vsaki strani. Čez lahko kanemo nekaj kapljic vode, da bodo bolj mehke.

Pogreto tortiljo damo na krožnik, na en del namažemo namaz, čez damo fižol in koruzo, 4 rezine kumare, 4 polovičke češnjevega paradižnika, 3 liste solate in manjšo pest zelja. Tortilijo zavijemo in postrežemo.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

 

 

Preglej ostale recepte