Panirani jajčevci

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 50 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za približno 9 rezin:

  • 1 velik okrogel jajčevec (ali 2 večja klasična)
  • 2 skodelici moke (500 ml)
  • 2 dl sojinega napitka
  • 2 skodelici krušnih drobtin (500 ml)
  • 1 žlica mletega timijana
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1,5 žlice soli

Priprava

Pečico vklopimo na 210 stopinj Celzija.

Jajčevec operemo, obrišemo, narežemo na približno 1 cm debele rezine in jih nekaj naložimo v večjo posodo – najbolje cedilo, ki ga položimo na krožnik, saj bodo jajčevci izpustili kar nekaj vode. Rezine solimo s približno tretjino žlice soli, čez položimo še nekaj rezin, spet solimo, naložimo še zadnje rezine in še enkrat solimo. Jajčevce na hitro premasiramo, tako da podrgnemo enega ob drugega in jih pustimo stati nekje 10 minut, da izpustijo odvečno vodo.

V jušnem krožniku z metlico dobro premešamo moko, sojin napitek in žličko soli. Če je masa preredka, dodamo malo moke, da dobimo bolj gosto zmes. Če je pregosta, dodamo malo sojinega napitka.
V drugem jušnem krožniku zmešamo drobtine s timijanom.

Rezino jajčevca z eno roko pomakamo v mokro zmes, ki mora popolnoma prekriti jajčevec, z drugo roko ga povaljamo v drobtinah, ki morajo prekriti vso mokro zmes.

Panirane jajčevce položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vsaki rezini pokapljamo malo olja in jih damo v pečico. Pečemo približno 30 minut oziroma do zlato zapečene skorjice. Na polovici pečenja jajčevce obrnemo.

Serviramo ob prilogi po želji. 

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte