Za 3 osebe:
Vklopimo pečico na 220 stopinj Celzija.
Cvetači previdno izrežemo trdi del stebla – vsakič zarežemo malo globlje in pazimo, da cvetača ostane v enem kosu. Če odpade kakšen cvet, ni nič narobe, bomo pač imeli nekaj manjših cvetačnikov. Liste shranimo za kakšen smuti ali juho. Cvetačo postavimo tako, da so stebla spodaj in cvetovi zgoraj. Narežemo 1 cm do 2 cm debele kose in jih previdno položimo na pekač, prekrit s peki papirjem.
Vsak kos potrosimo z nekaj ščepci vegete, česna, paprike, timijana in kumine ter s ščepcem soli, saj je je nekaj že v vegeti. Bolje manj kot preveč! Pokapljamo z oljem ali sojino omako in kar s prsti premasiramo vsak kos, da bo začimb in olja povsod nekaj.
Cvetačnike damo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Že malo prej z vilico preverjamo, če so najdebelejši kosi lepo zmehčani in so dobili nekaj barve.
Postrežemo. Kot priloga lahko pripravimo pečene šparglje in česon pire.
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu.