Pečeni šparglji in česnov pire

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 300 g špargljev
  • 400 g češnjevega paradižnika
  • 700 g krompirja
  • 3 stroke česna
  • 3 žlice riževega napitka (lahko izpustimo)
  • 1 limona
  • 2 žlički soli
  • 1 ščepec popra
  • peteršilj za dekoracijo

 

Priprava

Vklopimo pečico na 210 stopinj Celzija.

Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke (da bo prej kuhan), operemo in ga damo kuhat.

Operemo češnjev paradižnik, ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem in damo v pečico - tudi, če še ni na naši željeni temperaturi. Zapomnimo si uro, saj jim bomo dodali šparglje po 25 minutah.

Špargljem odlomimo oleseneli del - špargelj z vsako roko na enem koncu upognemo - sam nam bo nakazal, kje se želi odlomiti. Če nam test ne uspe, odrežemo 2 cm spodnjega dela. Potem jih olupimo, operemo pod tekočo vodo, posolimo s ščepcem soli, popramo po želji in damo na pekač poleg češnjevih paradižnikov, ko se bodo ti pekli že približno 25 minut. Šparglje (poleg paradižnika) pečemo 10 minut.

Ko bo krompir kuhan in ga lahko lepo zmečkamo z vilico, ga odcedimo (kozarec vode lahko shranimo), dodamo 1 žličko soli, olupljen in drobno nasesekljan česen ter vse skupaj dobro pretlačimo v pire. Po potrebi lahko dodamo nekaj žlic riževega ali drugega napitka ali pa vode, v kateri se je krompir kuhal, da dobimo bolj nežen pire. Poskusimo in po potrebi dosolimo ali dodamo še kakšen strok česna. Dobro premešamo.

Ko so šparglji rahlo zmehčani in lepo popečeni, se lahko veselimo slastne jedi. Pokapljamo jih še z malo limoninega soka, poleg ponudimo rezino limone, pire pa dekoriramo z lističi opranega peteršilja. Ne pozabimo dodati vejice češnjevega paradižnika - lahko bi paradižnike pobrali z nje, ampak ali ne izgleda tako jed še lepša in rahlo prefinjena?

*Ne veš, kako bi se lotil češnjevega paradižnika na vejici? Vejico v eno roko, z vilico v drugi pa zapeljemo med vejico in paradižnik in ga nežno vtrgamo navzdol, vejico pa hopla navzgor. Boljše se je naučiti te hude tehnike kot pa zapičiti vilico v sladek pečen paradižnik in ga dobiti serviranega po lepi majici.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte