Mavrični krompirjev zos

Kategorija: glavna jed priloga
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 12 srednje velikih krompirjev (približno 900 g)
  • 2 korenčka*
  • 3 barvne cvetače (lahko 1 navadna)
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica delikatesnega hrena
  • 1 žlica kisa

*poleg ali namesto korenčka in cvetače lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo. V zos se dobro poda tudi brokoli, grah, stročji ali navaden fižol in popečene bučke ali kakršnakoli zelenjava, ki pač po našem okusu paše v zos. Tudi kakšen svež čili ali paprika.

 

Priprava

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. Damo ga v posodo, prelijemo z vodo, jo odcedimo in še enkrat prelijemo z vodo ter ga damo kuhati. Vode naj bo vsaj 2 cm nad krompirjem, saj mu bomo dodali zelenjavo.

Olupimo korenčka in ju damo kuhati h krompirju.

Pripravimo cvetačo: narežemo jo na manjše cvetove in operemo. Damo jo kuhati h krompirju, ko je ta do polovice kuhan, vre naj nekje 10 minut ali dlje, kolikor časa potrebuje krompir.

Ko je krompir kuhan (da je kuhan vemo tako, da ga poskusimo ali pa z lahkoto zmečkamo z vilico), preložimo korenček in cvetačo na krožnik, krompir pa odcedimo v drugo posodo in vodo prihranimo, saj jo bomo potrebovali. Krompir zmečkamo, zalijemo z malo shranjene vode, v kateri smo ga kuhali in mešamo s kuhalnico ter vodo še večkrat po malem dodamo, da dobimo željeno gostoto.

Zos damo kuhati na nizko temperaturo, saj v tej obliki rad ponori in oponaša delujoč vulkan. Dodamo sol, mezgo, hren in kis ter pokuhamo še za 5 minut. Vmes po želji še zalijemo s preostalo vodo.

Zos serviramo in poleg ponudimo zelenjavo, lahko pa jo dodamo kar v zos.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte