Jabolčni kruhki

Kategorija: predjed sladica zajtrk
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 8 rezin toast kruha
  • 3 večja jabolka (olupljena, izkoščičena in drobno nasesekljana)
  • sok pol limone
  • 1 žlica cimeta
  • 50 g sladkorja (ali javorjev ali drug sirup)
  • 1 žlica marmelade
  • 1 žlica mletega sladkorja (za posip)

Priprava

Jabolka olupimo, izkoščičimo in jih fino nasekljamo. Damo jih v ponev in jih pečemo na srednje visoki temperaturi približno 10 minut. Vmes jih večkrat zalijemo z vodo – toliko, da bodo ves čas vsaj do polovice namočena.

Dodamo ostale sestavine: sok limone, cimet in sladkor. Lahko dodamo tudi zmlet klinček ali dva in vanilijev sladkor. Pečemo še nekje 10 minut oziroma dokler niso jabolka popolnoma zmehčana in je izhlapela večina tekočine.

Na 4 rezine toasta naložimo jabolka (2 žlici pustimo v ponvi), prekrijemo s praznimi rezinami toasta in damo kruhke pečt v toaster. 

Medtem ko se kruhki pečejo, naredimo omakico. V ponev z dvema žlicama preostalih jabolk dodamo 1 žlico marmelade in popečemo, da se marmelada razleze in poveže z jabolki.

Pečene jabolčne kruhke potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z omakico.

Zdaj se sladkanje lahko začne. Pazite, da si ne opečete jezika na jabolkih ali omakici!

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu

Preglej ostale recepte