Veganske blejske kremšnite

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 50 minut
Avtor: Tilen

Sestavine

Za 1 pladenj:

  • 2 zavitka veganskega listnatega testa (npr. iz Hoferja)
  • 1,5 l sojinega mleka (najbolje se obnese Provamelovo s kalcijem)
  • 3 vrečke vanilijevega pudinga
  • aquafaba (voda iz male konzerve stročnic, npr. čičerike)
  • 600 ml sojine smetane za stepanje (npr. Soyatoo ali Valsoia)
  • 1 žlička kurkume
  • 9 žlic rjavega sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 2 zavitka rumovega sladkorja
  • 2 žlici ruma

Priprava

Testo:

 

Po navodilih z embalaže spečeš oba sloja listnatega testa. Mera za spodnji sloj naj bo nizek pekač ali katerakoli večja pločevinasta posoda oz. model. Listnato testo za vrhnji sloj kremšnite pa razrežeš na kvadrate za kasnejše polaganje po stepeni smetani. Seveda je velikost kvadratov odvisna od željene velikosti posamezne kremšnite.

Veganski meringue (sneg):

Tekočino s stročnic, hlajeno v hladilniku vsaj 5 ur, zliješ v večjo posodo in začneš stepati v sneg (najbolje z mešalnikom z metlicami). Po želji lahko dodaš tudi schlag fix. Ko je sneg dovolj stepen - kar preveriš tako, da posodo obrneš na glavo in nič ne pade dol - ga postaviš v hladilnik.

 

Puding:

 

V mešanico treh pudingov, ki jih streseš v 1/3 celotne količine soj. mleka oz. 0,5l (lahko celo malo manj, samo da se vse dobro zameša) dodaš kurkumo, trsni sladkor, vanilijeva sladkorja, rumova sladkorja ter rum. Preostali postopek je enak kuhanju kateregakoli pudinga. Ko je puding skuhan, ga ohlajaš ob nenehnem mešanju. Medtem vzameš iz hladilnika meringue, ki je verjetno že malo upadel in ga je potrebno ponovno stepsti. Ko se puding dovolj ohladi (rahlo topel do mlačen), vanj začneš postopoma mešati sneg.

 

 

Nato v pekač, v katerega si že položil spodnjo plast listnatega testa, vliješ mešanico pudinga s snegom. Ko končaš z vlivanjem, postaviš vse skupaj v hladilnik za cca. 20 min. Medtem stepeš sojino smetano, ki si jo predhodno vzel ven iz hladilnika (cca. 7-10 min prej). Nato jo razmažeš po pudingu ter vse skupaj prekriješ s kvadrati testa. Ponovno daš vse skupaj v hladilnik za cca. 1 do 2 uri (bolje več kot manj). Po želji lahko vse skupaj posuješ še s sladkorjem v prahu.

 

Preglej ostale recepte