Zdrobovi svaljki

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 1 ura
Avtor: Štorasta Cimra

Sestavine

  • pšenični zdrob
  • voda
  • zrno soli
  • drobtine
  • kapljica olja

Priprava

V receptu ni točno navedenih sestavin, ker so le-te odvisne od našega modela. Volumen lahko preprosto izmerimo tako, da nalijemo vodo v model, le-to izlijemo in tako dobimo občutek, koliko zdroba potrebujemo. Naredimo jih lahko v katerem koli modelu, tudi tistem za ledene kocke, ali pa se testo preprosto oblikuje in razreže. 

Skuhamo gost zdrob in ga solimo. Še vročega razporedimo v naš model, ki ga pokrijemo s folijo in ohladimo.

Ko je zdrob ohlajen, z vilico poberemo posamezne 'praline' iz modela. Vilico pod kotom zapičimo v model in nežno dvignemo. Odtis vilice kasneje ne bo viden. Tudi, če nam kakšna 'pralina' razpade, jo lahko nežno stisnemo skupaj.

Vsako 'pralino' posujemo in povaljamo v drobtinah*. Ker so rahlo vlažne, se bodo drobtine prijele nanje brez problemov.
Pečemo v pečici na 200 stopinj 25 minut. Vmes jih enkrat pobožamo s čopičem, na katerem je olje, za boljši okus in da dobijo barvo.**

Serviramo rahlo soljene, da dobijo še boljši okus. 

Postrežemo ob prilogi po želji.

* k drobtinam lahko primešamo začimbe, recimo papriko, kurkumo, poper, mleto čebulo, česen ... 

** svaljke lahko namesto peke tudi ocvremo.

Več receptov Štoraste Cimre lahko najdete na njenem štorastem facebookuyoutubu in blogu.

Preglej ostale recepte