Marinirani zrezki v gobovi omaki

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 1 ura
Avtor: vegan.si

Sestavine

Za 4 osebe:

Za marinirane zrezke:

  • 1 skodelica glutenske moke ali 1 vrečka sojinih zrezkov 
  • 1/2 skodelice sojine omake
  • 1/2 skodelice olivnega olja
  • 1 žlička origana ali mešanice provansalskih zelišč
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 4 ščepi česna v prahu
  • 4 ščepi popra
  • voda (po potrebi)

 Za gobovo omako:

  • 500 g šampinjonov
  • 1/2 skodelice kuhanega riža ali ovsenih kosmičev
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 1 ščep popra
  • sol (po okusu)
  • 4 žlice rastlinskega olja

Priprava

Priprava zrezkov:

Predpriprava seitanovih zrezkov: Glutenski moki dodamo začimbe (rdečo papriko, kurkumo, sol, po želji tudi druge začimbe) in jo močno pregnetemo v vodi. Dobljeno maso razdelimo na manjše hlebčke, ki jih kuhamo 40 minut v slani vodi. Ko se ohladijo jih razrežemo na posamezne rezine.
Predpriprava sojinih zrezkov (enako velja tudi za sojine koščke): Dehidrirane sojine zrezke za 5-10 minut namočimo v vreli vodi, nato odcedimo. Vse naštete sestavine zmešamo in tako pripravimo marinado. Veganske zrezke čez noč namočimo v marinado. Pred uporabo jih rahlo odcedimo.

Priprava gobove omake:

Za pripravo smetane kuhan riž ali ovsene kosmiče z 1-2 skodelicama vode (dodajamo postopoma) zmiksamo v blenderju. Vodo dodajamo dokler ne dobimo željene kremaste konsistence. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen (česen dodamo z zamikom). Dodamo šampinjone in pražimo 4 minute. Dodamo sesekljan peteršilj, smetano in začimbe. Dobro premešamo in kuhamo še kako minuto.

Preglej ostale recepte