Focaccia z rožmarinom

Kategorija: predjed
Predviden čas priprave: 270 minut
Avtor: Ana

Sestavine

Za 1 focaccio:

  • 400 g presejane krušne moke (tip 850)
  • 20 dag svežega kvasa + 120 ml tople vode
  • 1 čajna žlička svežega rožmarina
  • 5 jedilnih žlic olivnega olja
  • 2 čajni žlički soli
  • topla voda po potrebi

Priprava

V veliko skledo presejte moko, ob strani dodajte dve zravnani čajni žlički soli, dve jedilni žlici olivnega olja in nasekljan rožmarin, na sredini pa napravite majhno vdolbinico, kamor vlijte razdrobljen in raztopljen kvas v topli vodi. Tako maso pustite počivati kakšnih 10 minut, potem pa dodajte toplo vodo po potrebi in zamesite testo. Testo je potrebno zelo dobro pregnesti (vsaj 10 minut, da postane prožno).

Testo postavite v dobro naoljeno posodico (3. žlica olja), kjer naj na toplem vzhaja vsaj 2 uri.

Ko testo naraste na dvakratno velikost in ko se v njem pojavijo mehurčki, ga izbezajte iz posodice in udarite. Še enkrat ga pregnetite in razpotegnite v dobro naoljen pekač (4. žlica olja). Pustite ga počivati vsaj 30 minut.

Pečico segrejte na 200 °C.

S prsti naredite luknjice v testo, premažite z zadnjo (5.) žlico olivnega olja in ga postavite v pečico. Pecite ga okoli pol ure, med pečenjem pa ga občasno namažite oz. poškropite z malo vode, da bo nastala hrustljava skorjica. Najboljši je svež.

Preglej ostale recepte