Ajdovi njoki

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 1 ura
Avtor: Špela Kastelic

Sestavine

Ajdovi njoki (za 2 osebi):

  • 170-180 g ajdove moke
  • pest moke za razvaljanje testa
  • 1 žlica čičerikine moke
  • 400 ml vrele vode
  • ščepec soli z začimbami


PRIPOROČENA KOMBINACIJA

Gobova omaka (za 2 osebi):

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 ml sojine smetane
  • 1 paket svežih ali vloženih šampinjonov
  • nekaj ščepov muškatnega oreščka
  • 1 žlička suhega peteršilja ali nekaj vejic svežega peteršilja
  • 1 žlica olja
  • sol in poper po okusu

 

Priprava

Ajdovo moko stresemo v posodo za mešanje, dodamo sol, žlico čičerikine moke in zmešamo. V posodi zavremo 400 ml vode in jo počasi dolivamo k ajdovi moki. Z žlico vse skupaj zmešamo. Počakamo vsaj 15 minut, da se masa ohladi. Testo preložimo na pomokano površino, na kateri bomo kasneje valjali testo (pustimo ga stati vsaj 10 minut). Testo z rokami dobro pregnetemo. Če je testo preveč mehko, dodamo še malo moke.

Iz testa naredimo 3 kupčke (če se testo težko valja, ga še malo pregnetemo), katere vsakega posebej razvaljamo v dolg trak. Trakove narežemo na 4-5 cm dolge svaljke. Njoke položimo na pomokan krožnik.

Na štedilnik pristavimo posodo, v katero smo nalili vodo in jo solili. Ko voda zavre, vanjo previdno polagamo ajdove njoke. Njoki naj se kuhajo 15 minut. Njoke previdno poberemo iz vode s polenovko in jih ponudimo z zelenjavnim golažem ali omako.

 

Za pripravo omake čebulo in česen prepražimo na olju. Dodamo šampinjone in jih prepražimo, da se razpustijo. Dodamo sojino smetano in začimbe. Vse skupaj kuhamo vsaj še 10 minut.

Preglej ostale recepte