Ajdovi njoki

Kategorija: priloga
Predviden čas priprave: 1 ura
Avtor: Špela Kastelic

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 170-180 g ajdove moke
  • pest moke za razvaljanje testa
  • 1 žlica čičerikine moke
  • 400 ml vrele vode
  • ščepec soli z začimbami

Priprava

Ajdovo moko stresemo v posodo za mešanje, dodamo sol, žlico čičerikine moke in zmešamo. V posodi zavremo 400 ml vode in jo počasi dolivamo k ajdovi moki. Z žlico vse skupaj zmešamo. Počakamo vsaj 15 minut, da se masa ohladi. Testo preložimo na pomokano površino, na kateri bomo kasneje valjali testo (pustimo ga stati vsaj 10 minut). Testo z rokami dobro pregnetemo. Če je testo preveč mehko, dodamo še malo moke.

Iz testa naredimo 3 kupčke (če se testo težko valja, ga še malo pregnetemo), katere vsakega posebej razvaljamo v dolg trak. Trakove narežemo na 4-5 cm dolge svaljke. Njoke položimo na pomokan krožnik.

Na štedilnik pristavimo posodo, v katero smo nalili vodo in jo solili. Ko voda zavre, vanjo previdno polagamo ajdove njoke. Njoki naj se kuhajo 15 minut. Njoke previdno poberemo iz vode s polenovko in jih ponudimo z zelenjavnim golažem ali omako.

Preglej ostale recepte