Veganski cvetlični med / Regratov med

Kategorija: namaz
Predviden čas priprave: 1 h + 4 h kuhanja
Avtor: Maja Hrovat

Sestavine

  • 250 regratovih cvetov
  • 2 L vode
  • 3 kg sladkorja
  • 3 eko limone
  • stekleni kozarčki za shrambo (idealno 100-200 ml)

Priprava

Naberemo odprte regratove cvetove na travniku, ki je čim bolj oddaljen od prometnih cest in polnih pasjih mehurjev. :) Cvetove nosimo v pleteni košari in jih doma namočimo v cca. 2 L vode. Nad cvetove namestimo nekaj azijskih jedilnih paličic in lonec postavimo na balkon ali okensko polico za kako uro ter tako omogočimo odhod vsem žuželkam, ki cvetov niso uspele zapustiti med nabiranjem.

Posodo s regratovo kopeljo (paličice lahko pustimo nameščene, v kolikor bi še kakšna žuželka iskala ‘rešilno bilko’) namestimo na kuhalno ploščo in počasi dvigujemo temperaturo do vretja. Pustimo vreti 10 minut in nato odstavimo. Tekom noči pustimo regratove cvetove namakati v tekočini.

Naslednji dan preko gaze precedimo tekočino in cvetove zavržemo. Tekočimo zavremo in ji dodamo sladkor ter na tanke rezine narezane limone. Kuhamo na srednji temperaturi okoli 3-4 ure. S časom kuhanja vplivamo na končno gostoto medu, ki bo sicer razvidna šele po ohladitvi (sicer lahko med kuho odvzamemo kakšno žlico tekočine, jo pustimo stati kakih 30 minut in nato preverimo konsistenco).

Še vročo tekočino prelijemo v steklene kozarčke, ki jih po napolnitvi dobro zapremo in postavimo ‘na glavo’ do ohladitve. Regratov med lahko hranimo do 1 leta v hladnem in temnem prostoru. Odprti lonček imamo v hladilniku in porabimo v roku 14 dni.

Preglej ostale recepte