Vietnamski sendviči s sejtanom in limonsko travo (Bahn mi)

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 90 minut
Avtor: Maja

Sestavine

Za 8 oseb:

Sejtan (pšenično meso) priprava iz navadne moke:

  • 2 kg pšenične moke (tip 500) in 1 L vode

ali

  • 1 ½ skodelice glutenske moke (posebna moka) in 1 skodelica vode
  • ½ žličke mletega belega popra
  • 1 ½ žličke čebule v prahu
  • ½ žličke v prahu
  • 1 žlica temne sojine omake z gobami
  • 3 žlice svetle sojine omake
  • 2 žlice repičnega olja
  • Marinada za sejtan:
  • 8 skodelic vode
  • 2 čebuli (narezani na srednje velike kose)
  • 2 srednje velika korenčka (narezana na srednje velike kose)
  • 2 stebla zelene (narezana na manjše kose)
  • ¼ skodelice svetle sojine omake
  • 1 žlica melase
  • 1 žlica temne sojine z gobami


Priprava vietnamskih sendvičev:

  • 4 žlice arašidovega ali sezamovega olja
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • ¼ skodelice nasekljane sveže limonske trave (lahko tudi 1 žlica suhe začimbe)
  • 4 žlice svetle sojine omake
  • nekaj ščepov črnega popra
  • nekaj kosmičev čilija (po želji)
  • malo vode (po potrebi)
  • 2-3 francoske štruce (vsako narežemo na 3 ali 4 podolgovate kose, prerežemo kot za sendvič)
  • 2 svež kumari (narezani na tanke rezine)
  • 2 srednje velika korenčka (naribana)
  • 1 lonček veganske majoneze

 

Priprava

Priprava sejtana iz navadne moke:
Moko in vodo zmešamo in zamesimo v hlebček. Večjo posodo napolnimo z vodo. Vanjo položimo hlebček, ki ga bomo počasi izpirali. Hlebček v vodi nežno ožemamo - nežno ga pritiskamo ob dno posode (kot da bi ga mesili). Ko voda postane motna, jo odlijemo in v posodo nalijemo svežo vodo. Postopek ožemanja hlebčka in menjave vode ponavljamo, dokler voda ni več motna. Na začetku ožemanja moramo biti pozorni, da hlebček ne razpade. Skušamo ga obdržati v prvotni obliki. Tekom ožemanja bo hlebček postal vedno bolj kompakten in postopoma se bo njegova velikost manjšala. Proti koncu vmešamo začimbe. Ko bo hlebček popolnoma izpran, nam ostane čisti gluten - sejtan.
 
Priprava sejtana iz glutenske moke:
Glutensko moko, skodelico vode in začimbe zmešamo v hlebček, mesimo 10 minut.

Priprava (od sejtana do vietnamskih sendvičev):
Sejtanov hlebček narežemo na 2-3 cm široke rezine, jih položimo na pladenj s papirjem za peko in pečemo 20 min pri 180 stopinjah. Vmes pripravimo marinado. Ko je sejtan pečen, iz marinade poberemo vse večje kose zelenjave (lahko jih porabimo za juho ali omako). Sejtan kuhamo v marinadi 20 minut na srednjem ognju. Ko se ohladi, ga preložimo v stekleno posodo, zalijemo z marinade in pustimo v hladilniku tekom noči (ali vsaj nekaj ur). Sejtan nato vzamemo iz marinade in narežemo na tanke rezine. Na olju prepražimo čebulo, nato dodamo česen in limonsko travo. Pražimo 2 minuti, nato dodamo še rezine sejtana, poper in sojino omako. Po potrebi dodamo vodo. Sejtan popečemo, dokler ne porjavi.
Štručke premažemo z majonezo, napolnimo z naribanim korenčkom, sejtanom, in tankimi kumaričnimi rezinami. Pred polnjenjem lahko kruhke hrustljavo popečemo v toasterju.

 

Preglej ostale recepte