Enostavni ajdovi žganci

Kategorija: glavna jed predjed priloga zajtrk
Predviden čas priprave: 15 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 200 g ajdove moke
  • 0,5 žličke soli
  • 3 dl vode

Priprava

Zavremo vodo in jo pustimo na toplem ali pokrijemo, da se ne ohladi.
 
V večji posodi zmešamo moko s soljo. Pražimo jo 5 minut na srednje visoki temperaturi in ves čas mešamo z leseno lopatko (glej sliko spodaj). Moka bo rahlo spremenila teksturo, se obarvala in prijetno zadišala. Če se nam zdi, da bo postala rjava, hitro odstavimo in zmanjšamo temperaturo.

Moko odstavimo in nanjo previdno vlijemo kakšno žlico vode – pokadilo se bo in zacvrčalo. Dalje mešamo z lopatko in vsake toliko dodamo žlico ali dve vode. Če želimo večje žgance, lahko dodamo tudi več vode naenkrat. Vodo dodajamo, dokler ne dobimo željenih žgancev.

Poleg lahko pripravimo kavo po želji, rastlinski napitek ali drugo toplo tekočo zadevo.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte