Sataraš testenine

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 5 zrelih paradižnikov
  • 1 rumena paprika
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička mletega popra
  • 2 žlički domače vegete
  • 160 g testenin po želji
  • 1 limona ali nekaj kumkvatov

Priprava

V večji ponvi segrejemo olje, dodamo olupljeno in drobno sesekljano čebulo ter jo pražimo na srednji temperaturi 5 minut.

Medtem operemo in na manjše kocke narežemo paradižnik in papriko. Česen olupimo, drobno sesekljamo in dodamo čebuli – samo toliko, da zadiši. Dodamo paradižnik, papriko, sol, poper in vegeto ter na visoki temperaturi pražimo približno 15 minut oziroma toliko, da se paradižnik in paprika lepo zmehčata v omako.

Dodamo testenine in jih zalijemo z vodo – samo toliko, da bodo ravno pokrite z omako in vodo. Kuhamo na visoki temperaturi toliko minut kot piše na embalaži za testenine. Brez skrbi, voda bo zaradi velike površine ponve izhlapela in ostala bo samo sočna omaka. Poskusimo in po potrebi začinimo.

Testenine pokapljamo s sokom limone ali kumkvatov, lahko pa oprane rezine le-teh ponudimo poleg. Kumkvat lahko pojemo z lupino vred.

*Če slučajno voda ne bi izhlapela, ker bi je dodali preveč ali bi paradižniki izpustili preveč tekočine, lahko proti koncu kuhanja z zajemalko odvzamemo nekaj tekočine, a ne preveč. Ravno voda od testenin jih lepo poveže z omako in ne pozabimo, da se testenine čez čas rahlo posušijo, zato je sočna omaka več kot zaželjena.
*Če paradižniki niso sladki, lahko v omako dodamo kakšno žlico sladkorja.
*Dekoriramo lahko z opranim in narezanim peteršiljem ali koriandrom.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte