Za 4 osebe:
Pomembno je, da skuhamo tri glavne sestavine (krompir, zelje/repo, fižol) vsako posebej.
Krompir narežemo na manjše koščke ter ga v rahlo soljeni vodi skuhamo do mehkega (približno 20 minut). Ko je kuhan, ga precedimo ter s tlačilko rahlo pretlačimo (ampak ne preveč, naj ostane še nekaj koščkov).
Kislo zelje pred kuhanjem speremo pod tekočo vodo. Nato ga v slani vodi kuhamo približno 30 minut in odcedimo. Vodo, v kateri se je kuhalo, shranimo.
Tudi fižol skuhamo in ga odcedimo.
V večjo posodo preložimo kuhan in pretlačen krompir, zelje, fižol in vodo, v kateri se je kuhalo zelje. Dodamo sesekljan česen, zabelimo z žlico rastlinskega olja, solimo in popramo. Če je jota pregosta, dodamo nekaj vode. V receptu je namenoma krompirja več kot zelja in fižola, tako da jed postane gosta (lahko gostimo tudi z moko, a je boljše in bolj zdravo, če jo s krompirjem).
Joto pustimo na srednjem ognju še nekaj časa (10 minut), da se okusi premešajo. Če želimo, dodamo še lovorov list, na koncu pa še rezino ali dve dimljenega tofuja.
*Jota je okusna in krepčilna jed, ki jo lahko jemo tako toplo kot tudi hladno. Še boljša je naslednji dan. Najbolj prija v dolgih jesenskih in zimskih dneh.