Za vas smo pripravili seznam neveganskih dodatkov v hrani. Z rdečo so napisani tisti dodatki, ki so zagotovo živalskega izvora, s sivo pa tisti, ki so lahko živalskega izvora.
RDEČA - Ni vegansko
SIVA - Možno živalskega izvora
E-število |
Ime dodatka |
120 |
Kohineal, karminska kislina, naravno rdeče barvilo 4 (karmin) |
153 |
Rastlinsko oglje – barvilo
Verjetno je pridobljeno iz različnih delov živali, razen v primeru navedenega rastlinskega izvora. |
161g |
Kantaksantin (naravno oranžno barvilo, ksantofili) – barvilo
Kantaksantin je običajno rastlinskega izvora, a je včasih pridobljen tudi iz rib in lupinastih nevretenčarjev. |
252 |
Kalijev nitrat (soliter) – konzervans
Soliter je običajno naravnega izvora, včasih pa ga proizvajajo sintezno iz živalskih odpadkov. |
270 |
Mlečna kislina – antioksidant
Možno je pridobivanje iz (mlečne) sirotke. |
322 |
Lecitini – emulgatorji in stabilizatorji
Nekateri lecitini vsebujejo jajčni rumenjak, ostali so pridobljeni iz soje. Lecitin je možno pridobiti tudi neposredno iz živalske maščobe. Preverite pri proizvajalcu. |
325 |
Natrijev laktat – antioksidant
Natrijev laktat je sol mlečne kisline (glejte E270, opisan zgoraj). |
326 |
Kalijev laktat – antioksidant/regulator kislosti
Drug tip soli, pridobljene iz mlečne kisline (gl. E270, opisan zgoraj). |
327 |
Kalcijev laktat – antioksidant
Drug tip soli, pridobljene iz mlečne kisline (gl. E270, opisan zgoraj). |
422 |
Glicerol (vlažilno sredstvo, topilo, sladki glicerin) – sladilo
Običajno iz živalskih maščob, razen v primeru drugačne navedbe. |
430–436 |
Polioksietileni – emulgatorji/stabilizatorjiE430 Polioksietilen (8) stearat (emulgator/stabilizator) E431 Polioksietilen (40) stearat (emulgator) E432 Polioksietilen (20) sorbitan monolavrat (polisorbat 20, emulgator) E433 Polioksietilen (20) sorbitan monooleat (polisorbat 80, emulgator) E434 Polioksietilen (20) sorbitan monopalmitat (polisorbat 40, emulgator) E435 Polioksietilen (20) sorbitan monostearat (polisorbat 60, emulgator) E436 Polioksietilen (20) sorbitan tristearat (polisorbat 65, emulgator) Ni velike verjetnosti, da so ti dodatki živalskega izvora, ker jih običajno pridobivajo iz različnih vrst sadja. Vseeno preverite vir pri proizvajalcu. |
441 |
Želatina – emulgator/želirno sredstvo
Želatina je pridobljena iz živalske kože in kosti. Najdemo jo v različnih slaščicah, žele bombonih in ostalih sladkarijah. |
442 |
Amonijev fosfatid – emulgator
Lahko je pridobljen iz glicerola (glejte E422, opisan zgoraj). |
469 |
Natrijev kazeinat – emulgator/stabilizator
Pridobljen iz mleka. |
470a |
Natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli maščobnih kislin – emulgatorji/sredstva proti sprijemanju
Pridobljene iz maščobnih kislin, možnost živalskega izvora. |
470b |
Magnezijev stearat – emulgator/sredstvo proti sprijemanju
Pridobljen iz maščobnih kislin, možnost živalskega izvora. |
471 |
Mono- in digliceridi maščobnih kislin (gliceril monostearat, gliceril distearat) – emulgatorji
Lahko vsebujejo živalske maščobe. |
472a–f |
Mono- in digliceridi maščobnih kislin – emulgatorji E472a Estri ocetne kisline E472b Estri mlečne kisline E472c Estri citronske kisline E472d Estri vinske kisline E472e Estri mono- in diacetil vinske kisline E472f Estri mešane ocetne in vinske kisline Ker je družina dodatkov E472 izpeljana iz glicerina (glicerola; glejte E422, opisan zgoraj), lahko vsebujejo živalske maščobe. |
473 |
Sukrozni estri maščobnih kislin – emulgatorji
Lahko so pridobljeni iz živali. |
474 |
Sukroglicerid – emulgator
Lahko je pridobljen iz živali. |
475 |
Poliglicerolni estri maščobnih kislin – emulgatorji
Lahko so pridobljeni iz živali. |
476 |
Poliglicerol poliricinoleat – emulgator
Lahko vsebuje živalske maščobe. |
477 |
Propan-1, 2-diol estri maščobnih kislin, propilen glikolni estri maščobnih kislin – emulgatorji
Lahko vsebujejo živalske maščobe. |
478 |
Laktilirani estri maščobnih kislin z glicerolom in 1-propanom – emulgatorji
Lahko vsebujejo živalske maščobe. |
479b |
Termično oksidirano sojino olje z mono- in digliceridi maščobnih kislin – emulgator
Lahko vsebuje živalske maščobe. |
481 |
Natrijev stearoil-2-laktilat – emulgator
Lahko je pridobljen iz sirotke in lahko vsebuje živalske maščobe. |
482 |
Kalcijev stearoil-2-laktilat – emulgator
Lahko je pridobljen iz sirotke in lahko vsebuje živalske maščobe. |
483 |
Stearil tartrat – emulgator
Lahko vsebuje živalske maščobe. |
491 |
Sorbitan monostearat – emulgator in stabilizator
Pridobljen iz stearinske kisline in se dodaja suhemu kvasu. Stearinska kislina se nahaja v rastlinskih in živalskih maščobah, običajno pa se proizvaja sintezno. Preverite pri proizvajalcu. (Gl. tudi E570.) |
492 |
Sorbitan tristearat – emulgator
Gl. E491. |
493 |
Sorbitan monolavrat – emulgator
Gl. E491. |
494 |
Sorbitan monooleat – emulgator
Gl. E491. |
495 |
Sorbitan monopalmitat – emulgator
Gl. E491. |
542 |
Kostni fosfat – sredstvo proti sprijemanju |
570 |
Stearinska kislina, maščobna kislina – sredstvo proti sprijemanju
Stearinska kislina se nahaja v rastlinskih in živalskih maščobah, običajno pa se proizvaja sintezno. Pogosto se dodaja suhemu kvasu. |
572 |
Magnezijev stearat, kalcijev stearat – emulgator in sredstvo proti sprijemanju
Gl. E570. |
585 |
Železov laktat – barvilo
Lahko je živalskega izvora, npr. iz sirotke (gl. E270). |
627 |
Dinatrijev gvanilat – ojačevalec okusa
Skoraj brez izjeme pridobljen iz rib. |
630 |
Inozinska kislina – ojačevalec okusa
Skoraj brez izjeme pridobljen iz rib oz. živali. |
631 |
Dinatrijev inozinat – ojačevalec okusa
Skoraj brez izjeme pridobljen iz rib oz. živali. |
635 |
Dinatrijevi 5'-ribonukleotidi – ojačevalci okusa
Pogosto živalskega izvora. |
640 |
Glicin in natrijeva sol glicina – ojačevalca okusa
Proizvedena iz želatine ali sinteznega izvora. |
901 |
Čebelji vosek – beli in rumeni – sredstvo za glaziranje |
904 |
Šelak – sredstvo za glaziranje
Iz smole, ki jo izločajo žuželke ščitaste uši. |
910 |
L-cistein – dodatek moki
Proizveden iz človeške in živalske dlake (ter perja). L-cistein je dodan približno 5 odstotkom kruha in ostalih pekovskih izdelkov. Polnovrednemu kruhu in drugim polnozrnatim izdelkom ga ne dodajajo. |
913 |
Lanolin
Ovčji vosek, ki ga izloča koža ovc in ovčja volna. |
920 |
L-cistein hidroklorid – dodatek moki
Proizveden iz L-cisteina (gl. E910, opisan zgoraj). |
921 |
L-cistein hidroklorid monohidrat – dodatek moki
Proizveden iz L-cisteina (gl. E910, opisan zgoraj). |
966 |
Laktitol – sladilo
Proizveden iz laktoze, pridobljene iz sirotke. |
1105 |
Lizocim – encim
Iz jajc. |
Več informacij najdete na naslednjih spletnih straneh:
Vir