Vegan Slovenija


SLOVENSKI CERTIFIKAT ZA VEGANSKE IZDELKE PO ZASEBNEM STANDARDU INŠTITUTA KON-CERT MARIBOR ZA VEGANSKE IZDELKE©

Certifikat za veganske izdelke potrjuje, da je živilo ali neživilski proizvod pridobljeno in obdelano brez snovi živalskega izvora ter ni testirano na živalih. Certificirani veganski izdelki so proizvedeni brez surovin in drugih snovi živalskega izvora kot tudi brez drugih proizvodov in pripomočkov, pridobljenih iz živali. Vse našteto je upoštevano v vseh fazah proizvodnje.

Kateri izdelki se lahko certificirajo kot veganski izdelki?
Certificirati je možno vse vrste izdelkov, predvsem živila, ponudbo v gastronomiji, kozmetiko in čistila, tekstil in druge neživilske proizvode.

Kakšna je vrednost certifikata za veganske izdelke?
Certificiranje bogati veganski izdelek z dodano vrednostjo. Certifikat zagotavlja, da je certificiran veganski izdelek skladen s pričakovanji potrošnika. Pogosto še tako natančno branje deklaracij ne zadostuje, da bi bil potrošnik prepričan, saj imajo lahko izdelki nejasen izvor, proizvajalčeve samooznake pa so pogosto zavajajoče.

Kako poteka kontrola veganskih izdelkov?
V postopku certificiranja se izvede kontrola v vsakem prijavljenem proizvodnem obratu polizdelkov ali končnih izdelkov. Certifikat velja eno leto, vsak obrat ima vsaj enkrat letno tudi kontrolo. Certifikacijski organ Inštitut KON-CERT Maribor lahko izvede, kadar je to primerno, tudi vzorčenje za preskuse izdelkov z namenom preverjanja odsotnosti sestavin živalskega izvora. Vsak proizvajalec, ki je pridobil certifikat, ima tudi pravico do označevanja svojih izdelkov z logotipom »Vegan Slovenija«.

 

SEZNAM CERTIFICIRANIH IZDELKOV


Kontakt
Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor
Vinarska ulica 14, 2000 Maribor
Telefon: 02 228 49 52
Elektronska pošta: info@kon-cert.si
Spletna stran: www.kon-cert.si/vegan.html

 

kon-cert_barvni.png