Zac Efron in Ricky Gervais za konec testiranja na živalih

Zac Efron, Olivia Munn, Tricia Helfer, Pom Klementieff, Taika Waititi in Ricky Gervais izpostavljajo problematiko testiranja na živalih v  kratkem animiranem filmu Save Ralph.

 

Efron-Gervais-SaveRalph 580x322.jpg 

Animacijo je napisal in režiral Spencer Susser, producirala pa sta ga neprofitna organizacija Humane Society International in avstralski Blue Tongue Films. Film je nastal v sodelovanju z Arch Model Studiem. Pri filmu sodelujejo tudi Olivia Munn, Tricia Helfer, Pom Klementieff in z oskarjem nagrajeni režiser Taika Waititi kot Ralph - zajec, ki je zaradi poskusov, izvedenih na njem, izgubil vid in sluh na eni strani glave.

 

Humane Society International na svoji spletni strani navaja obsežen seznam pogostih postopkov testiranja na živalih in njihove posledice. Sem spadajo ujetništvo, povzročanje bolečine, zadušitev in smrt. Testiranje na živalih za preverjanje draženja oči in kože pogosto povzroči razdražene in motne oči pri živalih, lahko celo slepoto. Študije sicer kažejo, da laboratorijske živali, ki so nenehno izpostavljene glasnim zvokom, prav tako kot ljudje izgubijo sluh.

 

Animirani film naj bi bil zasnovan kot del kampanje #SaveRalph za prepoved kozmetičnega testiranja na živalih. Narejen je v obliki dokumentarnega intervjuja, v katerem Gervais intervjuja Waititija v vlogi Ralpha. Vse skupaj se dogaja v Ralphovem montažnem domu. Napovednik je ugledal luč sveta 26. marca in ima trenutno skoraj 50.000 ogledov (21.4. ima ogledov skoraj 167.000, op. p.).

 

Sodelujoči pri snemanju so svoje misli, skupaj s povezavo do napovednika, delili na Twitterju.

Waititi je zapisal: ''Tale odlična zadeva prihaja v kratkem. Če ga ne boste pogledali in vam ne bo všeč, potem sovražite živali in ne moremo biti več prijatelji."

"Tako ponosen sem, da sem del tega kratkega filma v pomoč koncu testiranja na živalih," je dejal Gervais.

 

Kontroverzni komik, ki so ga že večkrat izpostavili zaradi neprimernih komentarjev, ostaja odločen zagovornik pravic živali. Gervais je že večkrat izrazil svoje stališče o industrijski živinoreji, lovu na lisice in testiranju na živalih. V pogovoru za BBC Radio 5 Live leta 2019 je Gervais poudaril neučinkovitost testiranja na živalih v primerjavi z bolj humanimi alternativami. "[Testiranje na živalih] ne deluje," je zatrdil Gervais. ''93 % vseh poskusov, ki delujejo na živalih, je kasneje neuspešnih in so nevarni za ljudi, ker modeli ne delujejo. Računalniški modeli delujejo bolje kot testiranje na živalih."

 

Farmacevtska testiranja na živalih so kritizirana zaradi pomislekov glede njihove etičnosti in zanesljivosti. Dr. Robyn Hickerson, soustanoviteljica podjetja Ten Bio Ltd. in izumiteljica TenSkin™ (kultura človeške kože, ki se lahko uporablja za testiranje namesto živali), je poudarila tudi relativno nizko stopnjo uspešnosti tradicionalnih metod.

 

"Več kot 90 % zdravil, ki so dokazano varna in učinkovita pri živalih, med kliničnimi preizkusi ni uspešnih," je pojasnila. Zaradi tega alternative, kot je TenSkin, predstavljajo učinkovite in cenejše metode testiranja zdravil - brez nepotrebne krutosti. Javno mnenje o testiranju na živalih se spreminja in zdi se, da se tudi številna podjetja distancirajo od te prakse, kjer je to mogoče.

 

Agencija za varstvo okolja ZDA (EPA) je napovedala, da bo v prihodnjih letih postopno ukinila testiranje na živalih, s ciljem, da bi ga do leta 2035 v celoti nadomestili z naprednejšimi znanstvenimi alternativami. Hkrati Kitajska od maja letos ne bo več zahtevala testiranja na živalih za uvoženo kozmetiko.

 

Save Ralph je na voljo od 6. aprila 2021 na YouTubu.

 

Vir: https://www.livekindly.co/ricky-gervais-animal-testing-short-film/

Prevedla: K. B.

Objavljeno: 21.4.2021