Velika mlekarna se je po 90 letih znebila mleka in začela proizvajati rastlinske napitke

novica_konec_mleka_0.png


Ameriško podjetje Elmhurst Dairy iz Queensa, New York, je po 90 letih prenehalo s proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov, kot razlog pa navaja zmanjšano povpraševanje kupcev.

Od ustanovitve v 20. letih prejšnjega stoletja je Elmhurst zrasel v enega izmed največjih proizvajalcev mleka in mlečnih izdelkov na vzhodni obali ZDA in je oskrboval mestno območje s sedmimi milijoni ljudi.

Direktor Henry Schwartz je povedal, da so v zadnjih letih poslovali pri visokih stroških ter razkril, da ''je pasterizirano mleko nekako šlo iz mode … Poslovanja ne moremo nadaljevati brez stalnih izgub … Ni veliko prostora za našo vrsto posla … Poskušal sem vztrajati, ker gre za podjetje mojega očeta in me je za to prosil.''

Konec proizvodnje mlečnih izdelkov odraža trenutne trende v mlečni industriji. Povečano zavedanje potrošnikov glede ravnanja s kravami v mlečni industriji skupaj s skrbjo zaradi nasičenih maščob, holesterola in hormonov povzročata vsakoletne padce prodaje.

Andrew Novakovic, profesor kmetijske ekonomije na univerzi Cornell, je povedal, da je potrošnja mleka dosegla vrhunec v poznih 40. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa dosegla strm padec - z okoli 109 kilogramov na prebivalca leta 2010 na 54 kilogramov leta 2015.

Vendar je padec v povpraševanju po kravjem mleku vodil do eksplozije rasti povpraševanja po rastlinskih napitkih, zato je Elmhurst Dairy iz imena podjetja odstranil izraz dairy (slov. mlečen, op. prev.), se enostavno preimenoval v Elmhurst in začel raje proizvajati svojo lastno linijo zdravih rastlinskih napitkov.

novica_konec_mleka_2.png

Elmhurst je prejšnji teden premierno predstavil svojo novo linijo po imenu ''Milked'' na sejmu Natural Foods Expo v Anaheimu v Kaliforniji (ZDA). Celotna ponudba je primerna za vegane in ima minimalno število sestavin. Schwartz je povedal, da ima njihova nova linija ''do štirikrat več oreščkov na porcijo kot ostale vodilne znamke'' in bo na voljo v štirih različicah: mandelj, lešnik, indijski orešček in oreh. Vsaka vsebuje le presne, hladno mlete oreščke in preproste sestavine. Uporabljenih ni ''nič emulgatorjev, zgoščevalcev, belil ali beljakovin gensko spremenjenih organizmov.''

novica_konec_mleka_1.png


Sprememba krav v stroje za mleko je vodila do epidemije ''proizvodnih bolezni'', kot sta hromost in mastitis (vnetje vimen) - vodilna razloga smrtnosti krav v ZDA. Ta šibkost je posledica ekstremnih genskih manipulacij in dodanih hormonov, ki povzročajo nenaravno visok donos mleka.

Po navedbah Ameriškega kmetijskega ministrstva ena od šestih krav v ZDA trpi za kliničnim mastitisom. Takšna stopnja obolenja je odraža v koncentraciji somatskih celic v mleku. Ko je krava okužena, je več kot 90 % somatskih celic v njenem mleku nevtrofilcev, vnetnih celic, ki sestavljajo gnoj. Povprečno število teh celic v eni žlici ameriškega mleka je 1.120.000, vendar mlečna industrija trdi, da gnoj ni važen, ker je mleko pasterizirano. A to pomeni le, da je gnoj ''skuhan''.

Odkrili so, da mleko vsebuje zaskrbljujočo mešanico hormonov, med drugim progesteron, estrogen, kortizon in druge nadledvične steroide, IGF-1 rastni hormon, leptin, oksitocin, prolaktin, tiroksin in trijodotironin. Kar je smiselno, saj je mleko ustvarjeno za hitro rast telička, vendar to niso snovi, ki bi jih lahko uživati ljudje.

Dandanes se vsemu temu lahko zelo enostavno izognemo tako, da uživamo rastlinske napitke. Če še niste vegan/ka, je lahko zamenjava mleka za začetek najboljši in najenostavnejši način. Dejansko se v zadnjih letih tako veliko ljudi odvrača od kravjega mleka, da je mlečna industrija v resnem izgubah. V Veliki Britaniji se je v zadnjih treh letih zaprlo več kot 1.000 mlečnih kmetij, raziskava Mintela pa kaže, da sedaj že polovica (49 %) Američanov redno uživa rastlinske napitke.

Ta članek je še en primer rastlinske revolucije, ki jo je direktor Googla Eric Schmidt napovedal lani. Hkrati ljudje opuščajo tudi sirotkine beljakovine v prahu ter se raje odločajo za rastlinske beljakovinske praške, ki doživljajo občutno povečanje prodaje . Nova raziskava je pomagala zaključiti, da so rastlinske beljakovine najboljše za izgradnjo mišic.


Vir: www.riseofthevegan.com   
Pripravila: Monika Lavrič