VegEat, več kot veganska pleskavica - Intervju

 novica_vegeat_1.png

1.  Koliko časa sta vegana in zakaj sta se odločila za takšen način življenja?

Sama sem pričela z vegansko prehrano nekje pred desetimi leti. Imela sem težave z zdravjem, zelo sem bila bolehna, pogosto na antibiotikih, bili so tudi sumi za astmo in alergije, izredno sem bila slabokrvna,  kaplja čez rob pa je bila, ko sem podlegla hudim želodčnim težavam, ki so mi praktično onemogočale normalno življenje. Takrat sem začela nekoliko preučevati vplive hrane na zdravje, počutje, posledice za telo – in ukinila izdelke živalskega izvora. Deset let kasneje sem krvodajalka, brez zdravstvenih težav, imam odličen krvni tlak, odlično počutje, polna sem energije. Tudi Gašper je imel podobne motive, saj je leta 2015 prebolel izredno komplicirano vnetje trebušne slinavke in je moral v procesu okrevanja temeljito spremeniti svoj način prehranjevanja in življenjski slog.

2. Kaj vaju je navdušilo, da sta se odločila prav za proizvodnjo veganskih pleskavic?

Jaz sem bila že dokaj konkretno razočarana nad ponudbo veganskih izdelkov v restavracijah, obratih hitre prehrane, na piknikih, kadar sem bila vabljena na kakšno večerjo k prijateljem domov. Zamrznjeni zelenjavni polpeti, soja na 101 način in tofu mi niso bili več po godu in sem si zaželela nekaj zdravega, hitrega in predvsem okusnega. Gašper je moral zaradi okrevanja po operacijah izredno paziti, kaj je zaužil in kakšna je hranilna vrednost njegovih obrokov in tako sva pričela s preizkušanjem priprave pleskavic doma.


novica_vegeat-5.jpg

3. Največji izziv(i) na vajini podjetniški poti?

Podjetniška pot je bila nek logičen korak na poti razvoja pleskavic. Pleskavice sva sprva delala zase in kasneje so zanimanje zanje izkazali prijatelji. Pričela sva jih izdelovati tudi za njih, kasneje pa sva dobivala  prošnje za večje količine za razne piknike in druženja, za darila in domače zaloge. Pleskavice sva pričela pakirati daljšemu shranjevanju primerno in izdelala tudi simpatično embalažo. Sedaj sva na pragu bolj množične izdelave in ker verjameva, da je najin izdelek kvaliteten, okusen in dostopen, želiva le-tega ponuditi tudi širši publiki. Izziv je predvsem način dostave od proizvodnih prostorov do končnega porabnika. Ker izdelek ne vsebuje konzervansov, je temu primeren rok uporabe – izdelek je potrebno obdržati svež. Vendar pa v Sloveniji še nimamo hladne poštne linije in zato ga je potrebno dostaviti osebno. Trudimo se ponuditi zaloge v manjših trgovinah, kar bi omogočilo kupcem širom Slovenije, da imajo izdelek na dosegu roke, kadar ga potrebujejo.

4. Opišite nam proces proizvodnje veganskih pleskavic od začetka do konca. Katere sestavine  uporabljata in kako se pleskavice VegEat razlikujejo od podobnih izdelkov na tržišču?

Pleskavice se začnejo pripravljati s toplotno obdelavo pšeničnih beljakovin. Tem kasneje dodajava čebulo, krompir, česen, paradižnikovo mezgo, poper, česen, sol, rdečo papriko. Dodanih ni nobenih ojačevalcev okusa ali arom. Praktično gre za sestavine, ki so dostopne vsakemu povprečnemu potrošniku. Masa se nato razdeli in začini glede na specifične okuse pleskavic (klasična, pikantna, sezam,  indijski oreščki) in odtehta na posamezne pleskavice. Te se nato vakuumsko pakirajo in pasterizirajo.

novica_vegeat_2.png

5. Letos sta svojo blagovno znamko predstavila tudi v okviru največjega veganskega festivala v Sloveniji Vegafesta. Kakšen je bil odziv obiskovalcev, ki so vajine izdelke poizkusili?

Bilo je fenomenalno – odzivi so bili vrhunski in moramo priznati, da smo dosegli več ljudi, kot smo si sploh upali zamisliti. Zastavili smo si zahteven in raznolik meni in smo komaj dohajali želje strank. Dobili smo kvalitetne povratne informacije in kontakte, ki so aktivni še danes. Želimo si sodelovati na še več takših dogodkih, promovirati zdrav način življenja in vegansko prehrano.

6. Kako so pleskavice sprejeli tisti, ki jim je okus mesa nepogrešljiv?

Iskreno menim, da je pleskavica po izgledu, okusu in teksturi zelo podobna pleskavici iz mletega mesa. Strogi mesojedci sicer pravijo, da takoj prepoznajo razliko in da se jih ne da pretentati, istočasno pa povedo, da gre za okusen izdelek in da bi pleskavico z veseljem še kdaj jedli. Med izdelavo recepture sva med drugim ciljala tudi na okuse, ki so podobni mesu – s tem želiva tudi približati vegansko prehrano tistim, ki se šele privajajo na ta način prehrane. Prav zato sva izdelala štiri različne okuse, klasična pleskavica je izredno podobna okusu mesa, ostale pa so primerne tudi za tiste, ki jim okus mesa ni blizu. Tudi hranilna vrednost pleskavice je zelo visoka, gre za uravnotežen obrok, daje občutek sitosti, istočasno pa ne vsebuje nobenih nezdravih maščob in holesterola. Sama izdelava pleskavice in njenih sestavin pa tudi ne obremenjuje planeta.


novica_vegeat-4.jpg


7. Ali menite, da bodo podobni izdelki pospešili prehod ljudi na vegansko prehrano in način življenja?

Ljudje se vedno bolj zavedajo, da to kar damo v telo, tudi ostane v telesu. Telo, ki ga imamo pri 60-ih, je tisto, ki smo ga ustvarili pri 20-ih ali 30-ih letih. Resda nikoli ni prepozno za spremembe, vendar pa moramo vsak jedilnik sestaviti tako, da telesu priskrbimo vse potrebne hranilne snovi. VegEat pleskavica je takšna. Omogoča lažji prehod na vegansko prehrano. Ljudje pogosto rečejo, da smo vegani šibki, da nimamo energije, da se brez mesa ne da nasititi in da je veganska hrana neokusna – mi dokazujemo, da prav to ne drži. Najin izdelek da energijo, vendar ne obremenjuje prebave, je izredno aromatičen med peko in okusen med uživanjem. Sicer pogosto praviva, da gre za nadomestek mesa, vendar izdelku nekoliko delava krivico - pleskavica je boljša od mesa.

8. Kako odgovarjate skeptikom, ki ne verjamejo, da je veganska prehrana lahko enostavna, okusna in obenem cenovno ugodna?

Veganska prehrana je cenovno ugodna, kadar jo prejmeš iz prve roke in brez posrednikov, zato tudi želiva ostati cenovno ugodna in ne ciljava na prodajo v večjih trgovskih verigah. Tudi sama priprava veganske prehrane je enostavna, ne glede na to, ali se nekdo odloči doma narediti musako, kanelone ali pa bolognese omako. Ravno zato sva razširila ponudbo in pričela z izdelavo veganskega mletega mesa, ki je odlično za pripravo prej omenjenih jedi. Vedno bolj dostopni so tudi veganski siri, namazi, napitki. Pri primerjavi cen mlečnih izdelkov in veganskih izdelkov prihaja do razlik, posledica je verjetno mnenje, da je veganska hrana draga. Podpirava nakupovanje na lokalnih tržnicah od lokalnih ponudnikov in nakupovanje iz prve roke, brez posrednikov.

novica_vegeat-6.jpg

9. Veganske pleskavice, mleto meso in druge izdelke VegEat lahko naročimo v vajini novi spletni trgovini. Kdaj dostavljata naročene izdelke in na katerih lokacijah jih lahko prevzamemo?

Kot že povedano, v Sloveniji nimamo hladne verige za pošiljanje izdelkov. Dostavo zaenkrat  nudiva ob ponedeljkih na relaciji Škofja Loka – Kranj – Ljubljana. Enkrat mesečno nudiva dostavo v Maribor in seveda na vse ostale lokacije po poti. Tudi za vsa ostala naročila smo izpeljali osebno dostavo v doglednem času. Ajdovščina, Koper, Celje, Postojna, Brežice, Ptuj, Jesenice, Lesce so le nekatere izmed 'izrednih' dostav, ki smo jih realizirali.

10. Kakšni so vajini načrti za naprej?

Želiva si pospešitve prodaje lokalnih proizvajalcev, podpiranje domačega gospodarstva in sodelovanje med veganskimi ponudniki. Več ali manj so vsi izdelki, ki jih srečujeva, toplotno občutljivi in je vprašanje dostave dokaj pereče. Na tem področju si najbolj želiva organizacijskih sprememb in zato najprej načrtujeva razširitev najine mreže dostave. Sestavljava terensko ekipo, s katero želiva še bolj aktivno promovirati zdravo prehranjevanje in narediti veganske izdelke še bolj dostopne. Z veseljem se odzoveva na povabila za piknike, prireditve in privatne zabave, kjer pečeva, tako da se že veseliva pomladi, ko se bo povečalo tudi povpraševanje po teh storitvah. Večjih skrbi nimava, sva izredno prilagodljiva in motivirana in v prvi vrsti ustvarjava zaradi osebnega zadovoljstva.

 
novica_vegeat-3.jpgSpraševala: Nataša Pucelj
Sodeloval: Gašper Peresciutti
Datum objave: 9.12.2018