Veganski bodybuilderji razkrivajo svoje prehranske načrte

novica_trening.jpg

 

Trenirate, si želite pridobiti mišično maso in prebirate prehranske nasvete, pa vseeno ne veste, kako naj bi bil vaš jedilnik sestavljen? Za vas smo pripravili povzetek nasvetov treh oseb, ki se profesionalno ukvarjajo s športom.

 

novica_trening-1.jpg

Jon Venus – bodybuilder 

Venus na dan poje 3 obroke, ki skupno vsebujejo več kot 2.700 kalorij. Zjutraj po treningu poje smuti z bananami, jagodičevjem, špinačo in beljakovinskim praškom. Naslednji obrok vsebuje fižol pinto, ajdovo kašo, gobe, fermentiran tofu, alfalfa kalčke in špinačo. Njegov zadnji obrok je velika skleda ovsene kaše z rastlinskim beljakovinskim praškom, mandljevim mlekom, melono, jagodičevjem in ananasom. 

V videu je povedal: ''Nekateri od vas bodo menili, da pojem preveč sadja, preveč ogljikovih hidratov, preveč sladkorja. Vendar je velika razlika med rafiniranim sladkorjem ali procesirano hrano (ki vsebuje rafiniran sladkor in sadje) in ostalimi sestavljenimi ogljikovimi hidrati, ki so vezani na vlaknine in se presnavljajo povsem drugače. Sami raziščite to področje, vendar pomnite, da smo vsi ljudje, in da nam je namenjeno prehranjevanje z resnično hrano. Slednja ne bo nikoli slaba za vaše zdravje.''

 

novica_trening-2.jpg

Clarence Kennedy – dvigovalec uteži 

Irski profesionalni dvigovalec uteži na dan v povprečju poje 4.000 kalorij, ki vključujejo 150 gramov beljakovin. Medtem ko njegovi popoldanski obroki vsebujejo predvsem različne ''priboljške,'' pa je Kennedy delil podrobnosti glede svojega zajtrka, ki vključuje: ''1.458 kalorij, 50 gramov beljakovin, 220 gramov ogljikovih hidratov in 42 gramov maščob.'' Poje skledo sadja (jabolk, grozdja in češenj), skledo ovsenih kosmičev, dva kozarca čokoladnega sojinega mleka in 4 jedilne žlice arašidovega masla. Kot pravi, njegov jedilnik ne vsebuje beljakovinskih praškov.

 

novica_trening-3.jpg

Robert Dos Remedios – kondicijski trener 

Skoraj dvometrski in 120-kilogramski kondicijski trener s kolidža v Kaliforniji je vegan že skoraj polovico življenja, na dan pa poje 194 gramov beljakovin, ki jih zaužije z arašidovim maslom, veganskimi ''klobasami,'' lečo, fižolom, beljakovinskim praškom in zelenjavo. Na tipičen dan zaužije naslednje obroke. 

Zajtrk: ledena kava z dvema mericama veganskega beljakovinskega praška, polovica avokada na velikem kosu polnozrnatega toasta, velik kozarec ledene vode. 

Dopoldanska malica: velik ledeni zeleni čaj, beljakovinska ploščica. Pravi: ''Počutim se veliko bolje, ko popijem 4 do 5 litrov vode na dan. Zeleni čaj si rad razredčim z veliko vode ali dodatkom limone.'' 

Kosilo: velika mešana solata (zelena solata, kodrolistni ohrovt, fižol, palmove srčike, korenje in podobno, v 6,5-litrski skledi) z vegansko salamo, velik ledeni zeleni čaj. 

Popoldanska malica: jabolko z namazom iz arašidovega masla z dodatkom chia in lanenih semen, 4-5 skodelic ohlajenih popečenih belušev. Res je, 4-5 skodelic: ''ko jem zelenjavo, z menoj ni šale,'' pravi. 

Večerja: enolončnica s stročnicami, bučo, lečo, gobami, paradižnikom, čebulo, zelenim fižolom, ječmenom, bučkami in sladkim krompirjem ter par kosov kruha z maslenim namazom brez soje. ''Ta enolončnica vsebuje približno 900 mojih dnevnih kalorij in okoli 50 gramov beljakovin.'' 

Povečerek: ''pred odhodom v posteljo si zaželim še nekaj sladkega, zato si pripravim sadni smuti. Tokratni je bil narejen iz 2 skodelic zamrznjenega jagodičevja, malo pomarančnega soka in mandljevega mleka.'' 

Ocenjena skupna količina kalorij: 3.150

Ocenjena količina beljakovin: 194 gramov

 

 

 

Objavljeno: 8.1.2018
Pripravila: Monika Lavrič