Veganski blog: Alter Vego

novica_Rebeka Kupec.jpg


Povej nam kaj o sebi.

Stara sem 26 let in trenutno zaključujem magisterij iz biotehnologije. Sem velika ljubiteljica mačk, v prostem času pa se precej ukvarjam s športom – rada tečem, sem velika oboževalka gorskega kolesarstva in redno hodim na tečaj joge. Trenutno delam v Hypoxi studiu v Hrastniku, kjer strankam pomagam pri izgubi telesne teže in preoblikovanju postave. Obožujem kuhanje in vse, kar je povezano z vegansko kulinariko.


Kako in kdaj si postala veganka?

Pred malo več kot tremi leti sem po precej invazivnem operacijskem posegu začela razmišljati o tem, da je morda moje zdravstveno stanje povezano tudi z načinom prehranjevanja. Oboževala sem hitro hrano, kot dolgoletna vegetarijanka pa sem najraje posegala po mlečnih izdelkih. To se je poznalo predvsem na stanju moje kože in nekaj kilogramih odvečne teže, ki so se začeli pojavljati ob koncu srednje šole. Za spremembo me je navdušila moja mlajša sestra Ula, ki je postala veganka nekaj tednov pred mano. Lahko rečem, da je bila najprej moja odločitev za prehod vezana zgolj na zdravje – sčasoma pa sem med zbiranjem informacij o tej temi spoznala tudi koristi veganstva za dobrobit živali in okolja.


Kako in zakaj si se odločila za pisanje bloga na temo veganstva?

Odločitev, da začnem z bloganjem, je padla že več kot leto dni nazaj. Po dveh letih veganstva sem imela občutek, da sem nabrala nekaj znanja, ki ga lahko poskusim prenesti tako med tiste, ki se v veganstvo šele podajajo, pa tudi ostale, ki jih ta tematika zanima le iz radovednosti. Že prej sem preizkušala veganske recepte, pregledovala kredibilne vire informacij na temo zdravja veganov in nasploh ogromno časa posvetila raziskovanju te tematike. Mislim, da je tistim, ki so ravnokar postali vegani, velikokrat težko, ker povsod vidijo samo omejitve - tako na krožniku kot izven njega. Tudi pri vsejedcih ni nič drugače, ko jih povprašaš, kaj si mislijo o veganstvu. Zdelo se mi je prav, da poskusim doprinesti k zmanjšanju stigmatizacije veganov pri nas. In ker v Sloveniji še nismo imeli veganskega bloga, ki bi pokrival toliko različnih področij, sem rade volje izkoristila priložnost.


Se ti zdi, da je v Sloveniji veganstvo stereotipizirano?

Seveda je. Čeprav je veganstvo na svetovnem nivoju v porastu, sodeč po odzivih na socialnih omrežjih med vegani in vsejedci (ter celo vegetarijanci) vlada širok prepad. Sama ne verjamem v militantno veganstvo – med Slovenci, ki smo nasploh izredno navezani na tradicijo in počasi sprejemamo novosti, je težko doseči spremembo, če ta ni postopna in strpna.


Komu je blog dejansko namenjen?

Ker je blog zastavljen zelo na široko, je v bistvu namenjen čisto vsem – dolgoletnim veganom, vegetarijancem, tistim, ki šele razmišljajo, da bi postali vegani, vsejedcem, ki se zanimajo za veganske recepte, tistim, ki so alergični na določene produkte živalskega izvora, vsem tistim, ki se želijo prehranjevati bolj zdravo ali v svoj jedilnik vnesti več sadja in zelenjave, posameznikom, ki želijo shujšati, nenazadnje pa tudi ljubiteljem mačk.


Zakaj ime Alter vego?

Ime izvira iz besedne zveze 'alter ego', ki pomeni dvojno identiteto oz. osebnost znotraj posameznika. Med drugim jo najdemo tudi v popularni kulturi – Clark Kent ima za svoj alter ego Supermana, Bruce Wayne pa Batmana. Skovanka 'alter vego' je mišljena kot koncept 'dobrega, sočutnega – veganskega'. Verjamem, da se to skriva v prav vsakem posamezniku.


Ali objave pripravljaš sama?

Pišem in kuham sama. Tudi ideje o kategorijah in tematikah so večinoma moje. Za grafičnim materialom (logotipom, fotografijami) pa stoji moj fant Mitja, ki je poklicni fotograf. Ker smo ljudje vizualna bitja in je izgled jedi prav tako pomemben kakor okus, sem izredno vesela njegove pomoči.


Videti je, da je še kar nekaj rubrik na tvojem blogu praznih. Kaj vse še pripravljaš bralcem?

Res je, v nekaterih rubrikah nisem objavila še ničesar. Alter Krapč je v celoti namenjen mačji tematiki, Altervju bo vseboval intervjuje z osebami, ki so mi v inspiracijo, rubrika Na drugih krožnikih pa bo zajemala recenzije z obiskov gostiln in restavracij, ki imajo vegansko ponudbo. 'Iz nule' bodo nastajali veganski siri, domač tofu, kruh ipd., v Pravilih igre pa bodo objavljeni splošni kulinarični nasveti. Vegastičnih 7 je rubrika, v kateri se vse vrti okrog sedmih sestavin, pripomočkov, jedi ali začimb, ki so pomembne v veganski prehrani.


Kakšne so tvoje blogerske ambicije za naslednje leto?

Pomagati pri širjenju veganske ponudbe v trgovinah, pri izobraževanju vsejedcev o veganstvu, pri združevanju veganov kljub različnim normam in nazorom med nami. Obenem pa si želim, da bi Alter vego v sklopu povezovanja s podjetji in posamezniki v tem letu zrasel v prostor, kamor se lahko vsakdo obrne po nasvet ali recept na temo veganstva.


Kje te bralci lahko najdejo ali kontaktirajo?

Na spletni strani altervego.si, na Facebook strani, pa tudi na mojem Instagram profilu. Vesela bom vsakega vprašanja, predloga, kritike ali pohvale. Upam, da vam bo Alter vego všeč!

 

Spraševala: Maja Hrovat
Sodelovala: Rebeka Kupec
Fotografija: Mitja Ličar
Datum objave: 20.2.2018