Veganska zastava v centru Ljubljane

zastave1.jpg

 

Prvi november je med drugim mednarodno prepoznan tudi kot svetovni dan veganstva. Z namenom ozaveščanja o pravicah živali ter vzpodbujanja k zaščiti okolja in zdravja ljudi bodo po večih evropskih glavnih mestih v prvem tednu novembra plapolale veganske zastave.

Če za primer vzamemo bližnji Zagreb, je tamkajšnji župan Milan Bandić društvu Prijatelji životinja omogočil izobesitev 22 veganskih zastav, ki bodo 12 dni postavljene na vseh občinskih drogih strogega centra in najbolj obiskanih mestnih trgih. Poleg zastav bodo nekaj pomembnih lokacij v večernih urah osvetljevale tudi projekcije v veganskih barvah.

Podporo veganstvu je pokazala tudi Mestna občina Ljubljana, ki je poleg evropske, državne in mestne zastave ta vikend na Adamič-Lundrovem nabrežju 2 izobesila tudi vegansko zastavo. Slovensko vegansko društvo in MOL želita s to gesto someščane vzpodbuditi k temu bolj sočutnemu, zdravemu, trajnostnemu in vse bolj popularnemu življenjskem slogu.

Društvo in občina na ta način še dodatno utrjujeta svoje sodelovanje, ki sta ga do sedaj vzpostavila z 8 leti festivala Vegafest in projektom Zdravi, prijazni do živali in okolja, v sklopu katerega izvajajo predavanja po četrtnih skupnostih MOL v zadnjih 2 letih.
 

Več o veganski zastavi:

Vsako pomembno gibanje v zgodovini človeštva ima močno in nepozabno zastavo. Takšna je tudi veganska zastava, katere barve predstavljajo možnost sobivanja vseh živih bitij na Zemlji. Zelena barva predstavlja kopenske živali (vključno s človekom), modra barva vodne in leteče živali, bela barva pa je simbol enotnosti in miru. Poleg barv vsebuje začetno črko besede vegan / veganstvo.

Zastava širi miroljubno sporočilo o enakosti vseh čutečih živih bitij, ki si zaslužijo pravico do življenja in temeljne svoboščine, kot je prepoved povzročanja trpljenja. Zavzema se za ljubezen, medsebojno spoštovanje in sočutje do drugih, ne glede na njihovo vrsto. Zavzema se za odpravo specizma, torej diskriminacije glede na živalsko vrsto (npr. ubijanje psov na Kitajskem je kruto, medtem ko ni nič narobe, če to počnemo s prašiči v Sloveniji).

Dolžnost človeka je, da se poleg svojih pravic zavzema za pravice tistih, ki svojega glasu nimajo in so v današnjem svetu zatirani - to je za pravice živali. Njihova življenja so zaradi naše krute vladavine zelo temačna. S skupnimi močmi in prizadevanji jim lahko namenimo vsaj nekaj sončnih žarkov in svetlejšo prihodnost.
 

O svetovnem dnevu veganstva:

Svetovni dan veganstva po vsem svetu praznujejo 1. novembra. Ustanovljen je bil leta 1994 z namenom vzpodbude k sočutju do živali, k zdravi prehrani in čistemu okolju. S prehodom na rastlinsko prehrano namreč rešite na tisoče živali, saj prenehate podpirati njihovo nadaljnjo vzrejo in rutinsko izkoriščanje v mesni, mlečni in jajčni industriji. Živali, za katere gojimo žita in druga hranila, ki bi jih lahko namenili direktno hrani za ljudi. Veganska prehrana zmanjšuje tudi tveganje za bolezni srca in ožilja (srčni infarkt in kap, visok krvni tlak, embolija), sladkorno bolezen, nekatere vrste raka in debelost.

Praznujte svetovni dan veganstva z nami, uživajte v okusnih veganskih jedeh z družinskimi člani, prijatelji in sodelavci. Vsem, ki jih zanima prehod na veganstvo, prostovoljci Slovenskega veganskega društva ponujajo brezplačno pomoč preko nadvse informativnega 30-dnevnega Veganskega izziva na www.izziv.si, vključno z mentorstvom dolgoletnih veganov, ki vam bodo pomagali pri prehodu na nov življenjski slog. Več informacij o veganski prehrani najdete na: www.vegan.si.

Slike iz Ljubljane najdete spodaj.
Slike iz Zagreba najdete na povezavi.

 

zastave2.jpg

zastave3.jpg

zastave4.jpg

zastave5.jpg

 zastave6.jpg

 

Objavljeno: 1.11.2020