Search
Close this search box.

Veganska poroka: Od pomislekov do čudovitega dogodka

Priznam, nisem ena tistih, ki bi že od nekdaj sanjarila o svojem poročnem dnevu. Nisem imela podrobno izdelanega načrta, v bistvu sem se večine predporočnih opravil lotevala z velikim zaupanjem do ponudnikov in izvajalcev.

Kar zadeva našo prehrano naj povem, da s sinom jeva vegansko, mož pa je simpatizer tovrstne prehrane. To pomeni, da naju pri tem podpira, doma kuhamo in jemo enako hrano, načela razume, se strinja in spoštuje. A je hkrati vsejed.

novica_vegan_poroka_2.jpg

Odločitev, kaj bomo jedli na poročnem slavju, ni bila enostavna. Sprva sva razmišljala, da bi bila veganska hrana vnaprej najavljena, če pa bi kdo želel drugače, pa naj bi nama prej sporočil. Po dodatnem razmisleku pa sem ugotovila, da bi bilo teh ljudi več. Zame absolutno preveč. Tako sva se v tednih pred poroko pogovarjala o tem, ali se naj ozirava na goste in njihove navade ali na svoja načela. Porajalo se nama je veliko vprašanj. Ali bodo nezadovoljni? Ali bodo negativni? A jaz preko sebe nisem mogla. Nisem želela iz najine poroke narediti aktivističnega dogodka, a ob misli na živalsko hrano, ki bi jo naročila in plačala midva, me je zvilo. In hvaležna sem bila svojemu dragemu, da je razumel in me podprl, četudi ga je skrbelo. Vsem gostom sva vnaprej sporočila, da bo hrana rastlinska, zelo raznolika in okusna.

novica_vegan_poroka_4.jpg

Na lokaciji – v Galeriji Repanšek pri Kamniku – imajo ogromno izkušenj s porokami in velikimi slavji, imeli pa so tudi nekaj izkušenj s pripravo veganskih svatb in po pričevanju so bilo gostje zelo zadovoljni. Preden so izvedli prvo, se je kuhar dodatno izobraževal pri mojstrih, zato sva tudi imela zaupanje, da bo dobro, okusno, preprosto in hkrati prefinjeno.

Prejela sva predlog menija, ki sva ga potem spremenila in dopolnila po svojih željah. Tako smo si privoščili naslednje:

HLADNA PREDJED
3 različne paštetke

TOPLA PREDJED
lahka paradižnikova juhica z baziličnim pestom in popečenimi mandljevimi lističi

GLAVNE JEDI (na bifejskih mizah)
sojini medaljoni v smetanovi omaki z gobicami,
vegi čevapčiči s praženim krompirjem ter zelenjavo na žaru,
vegebab s pečenim krompirjem,
zelenjavni zavitek

TESTENINE
chow mein rezanci s šitake gobami

SOLATNI KOTIČEK

SLADKI KROŽNIK
vanilijev veganski sladoled z bučnim oljem in semeni.

novica_vegan_poroka_8.jpg

Hrana je bila vrhunska. Gostje so polnili krožnike. Po pričakovanjih so kolegi vegani kar sijali, ko so si lahko privoščili toliko dobrot. V nasprotju s pričakovanji pa je bilo najpogosteje, kar so mi gostje izrekli ob krajših kramljanjih, da sem zelo lepa in kako zelo dobra je hrana.

Veganska poročna torta

Gotovo je bilo za kakšno mizo slišati tudi godrnjanje (verjetno vseeno bolj iz navade kot zaradi dejanske izkušnje). A to je bil najin dan in mislim, da je bolje, da je godrnjalo nekaj gostov kot pa ženin in nevesta.

Torto sva naročila pri Borbona Catering in sicer presno, dveh okusov. Takšne imava tudi sama najrajši. Natakar je kasneje komentiral, da ne pomni, kdaj so nazadnje na poroki gostje pojedli vso torto. Res je bila odlična!

Ob vsem tem sem se zavedala odgovornosti, ki jo nosim, saj so gostje, nekateri prvič, poskušali vegansko hrano. Če ne bi bila okusna, bi bila to kar slaba reklama za sočutno gibanje. Dobro je, če je kuhar vešč. Hrana je bila polnovredna, okusna, pestra in privlačna na pogled. Občasno, ko koga gostimo pri nas doma, se mi zgodi, da slišiva stavke v smislu: “Če bi meni nekdo takole kuhal, bi tudi jaz bil vegan.” Tudi na poroki je bilo tako. Po tej lepi izkušnji bi takšno poroko priporočala vsakomur.

novica_vegan_poroka_3.jpg

novica_vegan_poroka_6.jpg

novica_vegan_poroka_5.jpg

novica_vegan_poroka_7.jpg

novica_vegan_poroka_10.jpg

novica_vegan_poroka_11.jpg

novica_vegan_poroka_12.jpg

novica_vegan_poroka_9.jpg

Avtorica: Asja Samec
Foto: Tamara Bizjak

DELI STRAN: