Vegan.si v oddaji Dobro jutro

clanek_recept_kuha.jpg

 

Slovensko vegansko društvo je že drugič sodelovalo v kuharskem dvoboju v oddaji Dobro Jutro v rubriki Mojca kuha na RTV Slovenija. Člani društva so predstavili uporabo agarja v veganski kuhinji. Posnetek oddaje si lahko ogledate na povezavi. Objavljamo recepta, ki so ju pripravili v oddaji.

 

Rdeča ekipa je pripravila:

JABOLČNA STRJENKA S KREMO IZ OREŠČKOV IN SLADKIMI PRESTICAMI
Recept za 4 osebe

JABOLČNA STRJENKA

  • 500 ml vode
  • 2-3 jabolka (topaz)
  • agar po navodilih
  • ščep kurkume
  • trsni sladkor ali drugo sladilo (sladkor zmeljemo v kavnem mlinčku)
  • vaniljev sladkor
  • pomarančna lupinica (bio pomaranče ali oprane s sodo bikarbono)

Jabolka olupimo, narežemo na majhne koščke in jih kuhamo v 300 ml vode. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno lupinico in kurkumo. Kuhamo jih 5 minut. Nato jih odstavimo z ognja in zmešamo s paličnim mešalcem. Nato 200 ml vode zavremo, vkuhamo agar po navodilih in ga vremo 2-3 minute (oziroma dokler se ne razpusti). Vmešamo jabolčno zmes, še malo pokuhamo in prelijemo v 4 modelčke. Damo na hladno, da se strdi. Najbolje je, če jih za 4 ure postavimo v hladilnik, da je strjenka res hladna.

KREMA IZ OREŠČKOV

  • 150 g mandljev (na hitro jih pokuhamo in olupimo)
  • 100 g indijskih oreščkov
  • 4 datlji
  • sok pol limone
  • mini ščep soli
  • 50-100 ml ovsenega mleka ali vode (po želji)
  • malo rastlinske sladke smetane (po želji)

Čez noč namočene mandlje, datlje in indijske oreščke, odcedimo. Dodamo ostale suhe sestavine in malce tekočine. S paličnim mešalnikom ali v blenderju sestavine zmešamo v gladko kremo. Počasi vlivamo tekočino. Dobiti moramo kremo podobno čvrsti sladki smetani. Preden jo postrežemo, je najbolje, da jo ohladimo. Lahko pa imamo že namočene oreščke čez noč v hladilniku in je krema, ko je pripravljena, že hladna.

PRESTICE
Pol ure pred strežbo strjenke spečemo prestice iz listnatega testa.

POSIP/PRELIV

  • mlet trsni sladkor
  • agavin sirup

Postrežemo ohlajeno strjenko, ki jo izdatno obložimo s kremo iz oreščkov. Zraven postrežemo še tople prestice. Vse dobro vam želim! - Minci

 

clanek_recept_kuha-strjenka.jpg

 

Zelena ekipa je pripravila:

ČOKOLADNI BISKVIT Z ARAŠIDOVO KREMO

ČOKOLADNI BISKVIT

  • 1 ½ skodelica moke
  • ¾ skodelice rjavega sladkorja
  • ⅔ skodelice vanilijevega sojinega mleka
  • ⅓ skodelice repičnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa 
  • 2 žlici kakava
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 ščep soli

Vse sestavine zmešaš v skledi in pečeš 15-20 minut pri 180°C. Ko se ohladi, v steklene skodelice nadrobiš na manjše koščke in razporediš na poljubno število porcij.

ARAŠIDOVA KREMA

  • 200 g tofuja
  • 1 skodelica arašidovega masla
  • 1 skodelica sladkorja v prahu
  • 1 skodelica vanilijevega sojinega mleka
  • 1 skodelica vode
  • 2 žlici agarja v prahu
  • vanilija v prahu

Zavreš vodo in vanjo vmešaš agar. Mešanico kuhaš 5 minut, agar se mora v tem času dobro raztopiti in mešanica se zgosti. Pustiš, da se malo ohladi. V drugi posodi zmešaš vse ostale sestavine in jih ob kuhanju s paličnim mešalcem zmešaš v gladko maso, na koncu vmešaš še agarjevo mešanico. Vse skupaj kuhaš kakih 5 minut. Pustiš, da se malce ohladi in preliješ čez biskvit. Po želji okrasiš s čokolado in zdrobljenimi arašidi, tudi vegansko smetano.

 

clanek_recept_kuha-torta.jpg

 

Foto: RTV Slovenija, Minci
Objavil: vegan.si
Datum objave: 16.2.2017