Slovensko vegansko društvo je že drugič sodelovalo v kuharskem dvoboju v oddaji Dobro Jutro v rubriki Mojca kuha na RTV Slovenija. Člani društva so predstavili uporabo agarja v veganski kuhinji. Posnetek oddaje si lahko ogledate na povezavi. Objavljamo recepta, ki so ju pripravili v oddaji.
Rdeča ekipa je pripravila:
JABOLČNA STRJENKA S KREMO IZ OREŠČKOV IN SLADKIMI PRESTICAMI
Recept za 4 osebe
JABOLČNA STRJENKA
- 500 ml vode
- 2-3 jabolka (topaz)
- agar po navodilih
- ščep kurkume
- trsni sladkor ali drugo sladilo (sladkor zmeljemo v kavnem mlinčku)
- vaniljev sladkor
- pomarančna lupinica (bio pomaranče ali oprane s sodo bikarbono)
Jabolka olupimo, narežemo na majhne koščke in jih kuhamo v 300 ml vode. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno lupinico in kurkumo. Kuhamo jih 5 minut. Nato jih odstavimo z ognja in zmešamo s paličnim mešalcem. Nato 200 ml vode zavremo, vkuhamo agar po navodilih in ga vremo 2-3 minute (oziroma dokler se ne razpusti). Vmešamo jabolčno zmes, še malo pokuhamo in prelijemo v 4 modelčke. Damo na hladno, da se strdi. Najbolje je, če jih za 4 ure postavimo v hladilnik, da je strjenka res hladna.
KREMA IZ OREŠČKOV
- 150 g mandljev (na hitro jih pokuhamo in olupimo)
- 100 g indijskih oreščkov
- 4 datlji
- sok pol limone
- mini ščep soli
- 50-100 ml ovsenega mleka ali vode (po želji)
- malo rastlinske sladke smetane (po želji)
Čez noč namočene mandlje, datlje in indijske oreščke, odcedimo. Dodamo ostale suhe sestavine in malce tekočine. S paličnim mešalnikom ali v blenderju sestavine zmešamo v gladko kremo. Počasi vlivamo tekočino. Dobiti moramo kremo podobno čvrsti sladki smetani. Preden jo postrežemo, je najbolje, da jo ohladimo. Lahko pa imamo že namočene oreščke čez noč v hladilniku in je krema, ko je pripravljena, že hladna.
PRESTICE
Pol ure pred strežbo strjenke spečemo prestice iz listnatega testa.
POSIP/PRELIV
- mlet trsni sladkor
- agavin sirup
Postrežemo ohlajeno strjenko, ki jo izdatno obložimo s kremo iz oreščkov. Zraven postrežemo še tople prestice. Vse dobro vam želim! - Minci
Zelena ekipa je pripravila:
ČOKOLADNI BISKVIT Z ARAŠIDOVO KREMO
ČOKOLADNI BISKVIT
- 1 ½ skodelica moke
- ¾ skodelice rjavega sladkorja
- ⅔ skodelice vanilijevega sojinega mleka
- ⅓ skodelice repičnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlici kakava
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 ščep soli
Vse sestavine zmešaš v skledi in pečeš 15-20 minut pri 180°C. Ko se ohladi, v steklene skodelice nadrobiš na manjše koščke in razporediš na poljubno število porcij.
ARAŠIDOVA KREMA
- 200 g tofuja
- 1 skodelica arašidovega masla
- 1 skodelica sladkorja v prahu
- 1 skodelica vanilijevega sojinega mleka
- 1 skodelica vode
- 2 žlici agarja v prahu
- vanilija v prahu
Zavreš vodo in vanjo vmešaš agar. Mešanico kuhaš 5 minut, agar se mora v tem času dobro raztopiti in mešanica se zgosti. Pustiš, da se malo ohladi. V drugi posodi zmešaš vse ostale sestavine in jih ob kuhanju s paličnim mešalcem zmešaš v gladko maso, na koncu vmešaš še agarjevo mešanico. Vse skupaj kuhaš kakih 5 minut. Pustiš, da se malce ohladi in preliješ čez biskvit. Po želji okrasiš s čokolado in zdrobljenimi arašidi, tudi vegansko smetano.
Foto: RTV Slovenija, Minci
Objavil: vegan.si
Datum objave: 16.2.2017