Veganka, veganska ponudba se širi - Intervju

novica_veganka_2.jpg

 

 1. Kaj vas je navdušilo, da ste se odločili za proizvodnjo sira in sirnih namazov?

Evropa ima dolgo tradicijo izdelave sirov in številne zanimive jedi, nastale z njimi. Siri in mlečni izdelki so najpogostejši razlog, zakaj veliko ljudi vztraja pri neveganski prehrani.  Všeč nam je združevati preverjena stara znanja z novodobnimi pristopi in znanstvenimi dognanji. Zato že nekaj časa raziskujemo in razvijamo načine, kako zadovoljiti standarde okusa, teksture in izgleda živalskega sira, ki jih je postavila dolgoletna tradicija. Odločili smo se, da naredimo alternativo. Tako je nastal Šir, ki je avtentičen, 100 % rastlinski izdelek, poln okusa pravega sira in odlična veganska alternativa sirnim izdelkom iz živalskega mleka.

2. Imate predhodne izkušnje v prehranski industriji, ali ste se podali v za vas novo podjetniško smer?

Že od majhnih nog nas je zanimala kuhinja in ustvarjanje v njej. Pomoč staršem pri rezanju, kuhanju, mesenju testa, peki piškotov ipd., je vzbudila v nas ljubezen do kulinarike, ki je s časom samo rasla. Od domače kuhinje smo svoj interes in znanje prenesli v ljudsko kuhinjo. Več let smo tudi delali v prehranski industriji in gostinstvu. Vzporedno smo se odločili tudi formalno izobraziti. Ekipa Veganke se tako izpopolnjuje v znanju in veščinah z različnih področij – živilstva, biotehnologije, biologije, kemije, nutricionistike in gospodinjstva. Želja po razvoju veganske kulinarike in širjenju tovrstnega načina prehranjevanja nas je popeljala v podjetniško smer. Tako se je rodila Veganka. Hrana za vse!

3. Koliko časta ste vegan/ka in zakaj ste se odločili za ta način življenja?

Za brezmesno prehranjevanje smo se odločili na koncu osnovne šole. Veganstvo na začetku srednje šole pa je bilo logično nadaljevanje življenjske poti. Od tega je več kot 15 let. Odločitev je bila jasna takoj, ko smo se informirali o tem, kaj živali preživljajo, in kako končajo zaradi naše objestnosti pri prehranjevanju, oblačilih, obutvi, testiranju in različnih načinih »zabave«. Z današnjim znanjem in  tehnologijo ni več razloga za izkoriščanje živali v te namene. Veganstvo je enostaven in prvi korak k boljšemu in pravičnejšemu življenju na temu planetu.

novica_veganka_1.jpg

4. Kateri sir v vaši ponudbi bi ponudili nekomu, ki še ni poskusil/a veganskega sira in zakaj?

Priporočamo vse naše Šire, saj so različni in vsak ljubitelj sirov in mlečnih izdelkov lahko najde nekaj po svojem okusu.

Šir Moca je pridobljen z naravno fermentacijo rastlinskega mleka. Odlično se topi, reže in riba. Zato je primeren za pice, lazanje, musake, tople in hladne sendviče, solate, pohanje, gratiniranje, narezke itd.

Šir Mazi so mlečni namazi različnih okusov pridobljeni iz fermentiranega rastlinskega mleka z dodatkom začimb. So prijetnega, kremastega in svežega okusa, ki se odlično poda h kosu kruha ob zajtrku ali večerji.

Šir Sančo je veganska omaka z okusom načo sira, odlična kot prigrizek, za tortilje, takose, buritose in ostale mehiške dobrote. Kot priloga pa se odlično poda k pici, zelenjavi z žara itd. Spoznate ju lahko v pekoči in nepekoči obliki.


novica_veganka_3.jpg

5. Opišite nam proces izdelave od začetka do konca. Katere sestavine in kulture uporabljate za izdelavo sira in sirnih namazov?

Proces izdelave večine Širov temelji na postopkih izdelave svežih sirov s procesom naravne fermentacije in oblikovanja sirovih hlebčkov. Pri tem kot primarno sestavino uporabljamo sojino zrno ter skrbno izbrane veganske seve mlečnokislinskih bakterij in rastlinskemu mleku prilagojene tehnološke postopke.

Druge Šire pa opredeljujejo postopki združevanja primernih sestavin za pridobivanje produktov z željenimi organoleptičnimi lastnostmi.

6. Ali menite, da se vse več ljudi odloča za veganski način življenja oziroma so vsaj bolj naklonjeni vključevanju živil rastlinskega izvora v svojo prehrano?

Tudi sami opažamo, da je veganstvo v vse večjem porastu, kar nas veseli. Zavedanje o pomenu prehrane za okolje in zdravje je pozitiven trend, za katerega verjamemo in upamo, da ni le trenutna modna muha, ampak napredek človeštva.

7. Kako se vaša ponudba sirov in sirnih namazov razlikuje od trenutne ponudbe na slovenskem trgu oziroma kako jo dopolnjuje?

Naši izdelki so drugačni z večih vidikov. Večinoma ker posnemamo postopke izdelave sirov in mlečnih izdelkov, vključno s fermentacijo, in stremimo k temu, da nastajajo znani domači okusi in teksture, značilne za te kraje. Ter da smo neindustrializirano, lokalno podjetje, ki se stalno prilagaja željam in okusom naših porabnikov.


novica_veganka_4.jpg

8. Kje bodo vaši izdelki na voljo kupcem in v kakšnem cenovnem razredu?

Za začetek bomo dostopni v Ljubljani, kmalu tudi drugje. Naši izdelki bodo na voljo z dostavo po predhodnih naročilih, na tržnici, na priložnostnih dogodkih in v izbranih trgovinah, restavracijah in picerijah. Vse informacije so objavljene na spletni strani www.veganka.eu. Spremljate nas lahko tudi na naši Facebook strani @Veganka.HranaZaVse in Instagram profilu – veganka.hranazavse.

Police v trgovinah so polne dragih veganskih izdelkov tujih proizvajalcev, zato je naša prvotna ideja, da porabnikom nudimo pestrejšo izbiro cenejših, bolj dostopnih in kvalitetnih lokalnih proizvodov. 

novica_logo-Veganka.png

9. Kako bi opisali namen vaše podjetniške dejavnosti?

Ker sami izhajamo iz tovrstne zgodbe in verjamemo v vegansko vizijo, našo dejavnost vidimo tudi kot poslanstvo. Slovenskemu trgu želimo ponuditi razširjeno in inovativno ponudbo veganskih izdelkov. Ciljamo na kvalitetne, lokalne ter cenovno dostopne proizvode, kar bo pripomoglo k razcvetu in obogatitvi lokalnega trga in ustvarjanju zadovoljnih kupcev.

10. Kakšni so vaši načrti za naprej?

Trenutno imamo poleg Širov v ponudbi tudi sejtanove dobrote in jogurt. Izdelava rastlinskih sirov je dokaj nova panoga in je še v razvoju. Vsakodnevni izzivi pa nas spodbujajo k ustvarjanju novih izdelkov in okusov. Želimo ponuditi nove izdelke, ki še ne obstajajo. Lahko pričakujete obilje dobrot ;)

 

Spraševala: Nataša Pucelj
Sodelovala: Jadran in Ema
Datum objave: 30.11.2018