Vegan odkorakal iz romunskega MasterChefa

masterchef_romunia.jpg

Alex Lenghel se je po dveh uspešnih krogih Romunskega MasterChefa odločil, da zapusti prizorišče, saj so mu sodniki v izločitvenem krogu tekmovanja ukazali, naj skuha meso.

V zadnji epizodi so bili tekmovalci združeni v pare, da bi za sodnike pripravili jed za prvi izziv. Lenghel je skupaj s soigralcem Andrejem Klabacsom sodeloval pri pripravi jedi po receptu, ki ga je predložil Klabacs.

Ko pa je bila jed predstavljena sodnikom za končni preizkus, so se sodniki odločili, da Lenghela in Klabacsa skupaj z nekaj drugimi tekmovalci pošljejo v izločitveni krog, kjer se bodo pomerili v finalnem kuhanju.

Na začetku izločilnega kroga so tekmovalcem predstavili govedino, sodniki pa so jim pojasnili, da morajo po navodilih gostujočega kuharja Davida Contanta pripraviti mesno jed.

Izziv se je začel z zavezovanjem vrvice okoli mesa in jasno je bilo, da Lenghel tega ne bo izvedel.

En od sodnikov ga je z besedami "Daj, Alex," spodbudil, naj začne z izzivom. Vendar Lenghel pojasni, da ne želi kuhati mesa in da ne namerava sklepati kompromisov glede svojih etičnih načel.

Kuharski mojster mu odgovori, da mu ni treba jesti mesa, ampak ga mora le pripraviti za sodnike. Lenghel pojasni, da ne želi kuhati mesa, in sodnike spomni, da se kot veganski tekmovalec tekmovanju ni pridružil zato, da bi kuhal meso.

Potem ko ga sodniki zaslišijo pri njegovem kuharskem pultu, eden od sodnikov izprašuje: "Rad bi te še enkrat vprašal, Alex, ali boš skuhal meso ali boš šel domov?", ne da bi Alexu ponudil kakšno drugo alternativo za izziv brez mesa.

Langhel, ki je vegan že več kot 3 leta, se je odločil, da bo slekel svoj kuharski predpasnik in zapustil oddajo.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alex Lenghel ⓂⓋ (@massive.vegan)

 

V pogovoru za Plant Based News je Langhel pojasnil, da je kuhanje mesa v nasprotju z njegovimi etičnimi prepričanji. "Ne morem kuhati mesa, če verjamem, da ni normalno ubijati živali samo za naš užitek," je pojasnil.

Upa, da bodo kuharske oddaje, kot je MasterChef, uvidele, da se je treba prilagoditi naraščajočemu povpraševanju po živilih rastlinskega izvora. Oddaja je bila v preteklosti kritizirana zaradi visoke vsebnosti mesa.

"Biti morajo bolj prilagodljivi pri sestavinah, ki jih ponujajo v oddaji, saj obstaja veliko veganskih nadomestkov za vse," je opozoril Langhel.

Povzeto po https://plantbasednews.org/culture/tv-and-radio/vegan-alex-lenghel-master-chef/ - Riya Lakhani-Kanji
Prevod: M.A.
Foto: zaslonska slika
Objavljeno: 13.3.2022