Search
Close this search box.

Več kot 3.200 kuharjev in nutricionistov bodo izobrazili za pripravo rastlinske hrane


Chartwells Higher Education, Morrison Healthcare in The Humane Society of the United States (HSUS) so se povezali s ciljem izboljšati dostopnost rastlinske prehrane v Ameriki.

Naštete organizacije so oblikovale izobraževalni program – Forward Food Culinary Experience (slov. Kulinarična izkušnja avantgardne kuhinje) – celodnevni tečaj, katerega cilj je navdihniti kuharje za oblikovanje okusnih jedi brez mesa, mleka ali mlečnih izdelkov, obenem pa jih podučiti o prednostih rastlinske prehrane.

Ti kuharski tečaji in program izobraževanja poučevalcev bo (po ocenah) v letu 2018 vplival na približno 3.200 kuharjev in registriranih nutricionistov po Ameriki.

Udeleženci se bodo naučili priprave rastlinskih zajtrkov, kosil, večerij in prigrizkov, kot so npr. korenčkov osso bucco (originalno italijanska jed iz telečje kosti in mozga z zelenjavno omako), poulični gobovi tacosi, cvetačni ocvrti riž, kruhovo štruco s ”pečenkino” omako in umešan tofu.

 

Razburljivo

Podpredsednica oddelka za velnes in trajnostnost pri podjetju za dostavo hrane Chartwells, Laura Lapp, je povedala: ”Po mojem mnenju so ti tečaji namenjeni razbijanju ozkogledega pogleda na obrok kot sestavljenega iz mesa in dveh prilog, izstopanju iz svoje cone udobja in oblikovanju razburljivih jedi, ki ugajajo tako veganom kot mesojedcem.” Tečaje bodo vodili kuharji in nutricionisti HSUS po celih ZDA.

 

Izziv

Morrison Healthcare organizira tudi 21-dnevne rastlinske izzive v izbranih bolnišnicah po ZDA, pri katerih uslužbence in obiskovalce spodbujajo k izločitvi ali zmanjšanju uživanja živalskih proizvodov ter povečanju deleža polnovrednih rastlinskih živil v svoji prehrani. Na teh lokacijah ponujajo kulinarične degustacije, kosila in delavnice ter veliko izbiro rastlinskih jedi v svojih obedovalnicah.

Podpredsednica oddelka za kulinariko pri Morrisonu, Cary Neff, je povedala: ”Del naše filozofije pri Morrison Healthcare je osredotočanje na okuse. S poudarjanjem zdravih receptov, ki so hkrati okusni, elegantni in enostavni za pripravo, bo to sodelovanje pomagalo pri razširjanju naše ponudbe in navduševanju gostov in zaposlenih nad hrano, ki je dobra zanje in za planet.”

 

”Voditelji”

Predsednik in izvršni direktor HSUS, Wayne Pacelle, je dodal: ”Strežba večjega števila rastlinskih obrokov je odličen način za izboljšanje zdravja, znižanje emisij ogljika in zmanjšanje porabe industrijsko pridelanih živalskih proizvodov. Compass počne nekaj pomembnega s ponujanjem takšne priložnosti svojim kulinaričnim voditeljem.”

 

 

Povzeto po: More Than 3,200 Chefs And Nutritionists Will Be Trained To Make Plant-Based Food
Prevedla in priredila: Monika Lavrič

Deli stran: