Search
Close this search box.

Študenti Univerze Cambridge so glasovali za popolnoma veganske jedilnike

Zveza študentov Cambridgea se bo z gostinskimi službami pogovarjala o odstranitvi vseh živalskih proizvodov iz kavarn in menz.

Študenti Univerze v Cambridgeu so glasovali za prehod na izključno veganske menije v vseh gostinskih obratih Univerze.

Vendar pa ta poteza ne zagotavlja, da bodo gostinske storitve v Cambridgeu v celoti veganske, saj je ta pristojnost v rokah Univerze. Prav tako to glasovanje ne bo vplivalo na 31 univerzitetnih kolidžev, čeprav je bilo v kampanji rečeno, da je to izjemno močan mandat za kolidže, da začnejo s prehodom na 100-odstotno rastlinske jedilnike.

Predlog skupine, ki poziva k spremembi jedilnikov zaradi podnebne krize in krize biotske raznovrstnosti, je po štiritedenskem posvetovanju podprlo 72 % predstavnikov študentov, ki so se udeležili glasovanja. Do predloga je prišlo po lobiranju v kampanji Plant-Based Universities, ki jo podpira organizacija Animal Rebellion.

24-letni William Smith, vključen v kampanjo Plant-Based Universities, je dejal: “Odlično je, da je Zveza študentov Cambridgea sprejela naš predlog za sodelovanje z Univerzo pri uvedbi pravičnega in trajnostnega na rastlinski hrani temelječega gostinstva. Z odstranitvijo živalskih proizvodov z jedilnikov bi Univerza lahko znatno zmanjšala svoj vpliv na okolje in svetu pokazala svojo zavezanost k trajnosti.”

“Univerzitetna gostinska služba je že naredila pomembne korake – na primer leta 2016, ko je z vseh jedilnikov odstranila govedino in jagnjetino. Veselimo se sodelovanja z njimi pri naslednjih potrebnih korakih.”

Kampanja Plant-Based Universities je nastala na pobudo študentov, ki si prizadevajo, da bi njihove univerze in študentske zveze uvedle na rastlinski hrani temelječe gostinstvo, in ima podružnice na več kot 40 ustanovah.

Tiskovni predstavnik Univerze v Cambridgeu je dejal: “Univerza v Cambridgeu je leta 2016 v vseh univerzitetnih kavarnah z jedilnika umaknila meso prežvekovalcev in ima trajnostno prehransko politiko, katere cilj je tudi aktivno spodbujanje možnosti izbire rastlinskih obrokov, umik netrajnostno lovljenih/gojenih rib z jedilnika in zmanjšanje količine zavržene hrane. Vedno smo veseli predlogov študentov in osebja.”

Pripravil: Žiga Hančič
Objavljeno: 5. 5. 2023

Deli stran: