Search
Close this search box.

Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih 2023?

BREAKING NEWS!

NIJZ je po štirih letih črpanja državne blagajne končno spackal “strokovni” dokument, ki so ga poimenovali SMERNICE ZA PREHRANJEVANJE V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH ZAVODIH. Potrdili so ga seveda tudi v Razširjenem strokovnem kolegiju za pediatrijo.

Dokument vsebuje eno samo strokovno referenco (strokovni vir), ostalih nekaj referenc pa so reference na njihove “strokovne” dokumente, iz preteklosti. Prehranjevanja na rastlinski osnovi na srečo sicer nikjer ne odsvetujejo (kar je za Slovenijo gigantski korak), je pa dokument kljub temu poln strokovnih napak ter nedefiniranih pojmov, ki si jih lahko bralec popolnoma arbitrarno razlaga (tako se napiše, če ne znaš, ne razumeš ali pa se ti ne ljubi pojmov definirati).

Zanimivo. Če bi avtorji Smernic (med njimi so tudi profesorji in docenti) bili mentorji kakšnemu študentu pri seminarski nalogi, bi za tako napisano seminarsko nalogo zahtevali popravke. Nenavadno, da pri tako nacionalno pomembnem dokumentu (oziroma ko je v igri zdravje slovenskih otrok) pa kar ni takih kriterijev …

Skratka, dokument že samo zaradi pomanjkanja referenc ni vreden branja in ga noben posameznik ali institucija ne bi smela jemati resno ali celo upoštevati. V SVD smo ga pregledali zgolj zaradi “firbca”, kaj so – če sploh kaj – napisali na temo veganskega načina prehranjevanja.

ŠTIRI LETA! Ni čudno, da ljudje ne zaupajo NIJZ tudi na drugih področjih. Sramota.

Če pa je kaj vredno brati, je vredno brati strokovno recenzijo teh smernic. Na povezavi si lahko ogledate recenzijo teh “smernic” s strani dr. Boštjana Jakšeta (doktor znanosti s področja prehrane), ki pa je že samo za recenzijo podal približno 100 referenc: https://www.gov.si/assets/vlada/Razno/Strateski-svet-za-prehrano/04042023/Recenzija-Smernic-za-prehrano-v-VIZ-dr.-Bostjan-Jakse.pdf

Objavljeno: 12. 4. 2023

Avtor: Slovensko vegansko društvo

Deli stran: