Šest razlogov, zakaj ne moreš biti vsejed in okoljevarstvenik

novica_severi_medved.jpg

1. Industrijske farme prispevajo k podnebnim spremembam.

Vas skrbi glede podnebnih sprememb? Mesna industrija proizvaja več toplogrednih plinov kot vsa prevozna sredstva na svetu skupaj. Prehod na vegansko prehrano zmanjša emisije teh plinov za 50 %.

2. Proizvodnja mesa porabi veliko vode.

novica_voda.jpeg

Ste vedeli, da pol kilograma govejega mesa za proizvodnjo porabi 15-krat več vode kot pol kilograma soje? Pozabite na krajše tuširanje, raje črtajte meso iz prehrane.

3. Reja živali porabi veliko površine.

Neverjetnih 30 % zemeljske površine se uporablja za rejo živali za hrano. To vključuje zemljišča, potrebna za gojenje krmnih rastlin. Pomislite na vso zelenjavo in sadje, ki bi lahko rasla na teh površinah.

4. Pridelava mesa porabi več fosilnih goriv.

novica_dimnika.jpeg

Za proizvodnjo pol kilograma govedine je potrebnih 13 % več fosilnih goriv kot za proizvodnjo pol kilograma soje. Če si resnično želite zmanjšati porabo fosilnih goriv, vam ni potrebno voziti električnega Priusa, samo enostavno ne uživajte mesa.

5. Živinoreja uničuje deževni gozd.

novica_golosek.jpg

Veste, da se 80 % posekanih območjih Amazonije uporablja kot pašnike za govedo? Brezmesna prehrana dobesedno rešuje deževni gozd! 

6. Kmetijska gospodarstva onesnažujejo pitno vodo

novica_onesnaženje_vode.jpg

V začetku letošnjega leta je poročilo Environment America razkrilo, da je Tyson, eden največjih proizvajalcev mesnih izdelkov na svetu, odgovoren za odlaganje bolj strupenih snovi v našo vodo kot velika kemijska podjetja, kot sta ExxonMobil in Dow Chemical. Za minuto razmislite o tem.

In še nekaj povezav iz naše strani:

Znanstvene raziskave o resničnem vplivu reje živali 
Veganstvo lahko občutno zmanjša emisije, ki povzročajo globalno segrevanje 
Vplivi živinoreje na okolje  
Mesna industrija kriva za največjo mrtvo cono v Mehiškem zalivu 

Prevedla: Branka Dular
Vir:  www.mercyforanimals.org 
Datum objave: 24. 9.2017