Seaspiracy: Temna stran ribiške industrije

Seaspiracy ležeča 580x326.jpg

Recikliranje plastike počasi dobiva svoje mesto v vsakdanjem življenju. Verjetno se je že vsak izmed nas srečal z ločevanjem odpadkov, prednostmi manjše porabe plastike, zobnimi ščetkami iz biorazgradljivih materialov, morda celo slamicami za večkratno uporabo. To vsekakor ima pozitiven vpliv na okolje in zmanjša onesnaženost okolja s plastiko, tako da pohvale vsem, ki ste že naredili korak v boljšo prihodnost.

Nov dokumentarec avtorjev Cowspiracy in What the Health nam tokrat odkriva uničujoče ozadje ribiške industrije. Filmski ustvarjalec in režiser Ali Tabrizi nam skupaj z ženo Lucy Tabrizi (filmsko ustvarjalko in sorežiserko) in Kipom Andersenom (producentom) približa dogajanje v ozadju opustošenja morskega življenja. Čeprav vemo, da odpadki iz plastike povzročijo smrt številnih živali v morjih in oceanih po vsem svetu, to še zdaleč ni njihova (in naša!) največja težava.

Kaj pomaga ribam in obmorskim pticam, da jih zaščitimo pred izlitjem nafte, ali delfinom in kitom, da jim preprečimo zadušitev in stradanje, ali želvam, da se ne zapletajo v mreže in tam tudi končajo svoje sicer pričakovano dolgo življenje? So to morda dobrodelne organizacije, ki se »na vso moč« trudijo, da bi rešile problematiko, zaradi katere so pravzaprav nastale? En del tega odgovora gotovo najdete v filmu. Drugi pa gre preprosto tako: Prenehamo jesti ribe in vse ostale živali iz morja.

V ribjem mesu sicer res najdemo življenjsko pomembne omega-3 maščobne kisline, vendar z njim zaužijemo številne škodljive snovi. Če vemo, da omega-3 že v osnovi ustvarjajo alge, s katerimi se sicer te ribe hranijo, se pojavi vprašanje: Zakaj ne bi torej posegli po prvotnih virih omega-3 in preprečili tako nepotrebno ubijanje rib kot tudi zaščitili številne druge živalske vrste?

Razen tega pa s tem oceanom, našim največjim virom kisika in porabnikom ogljika, povrnemo še možnost za vzpostavitev porušenega ravnovesja. Tako bi bili na obeh straneh zmagovalci. No, sicer pa smo vsi na isti strani, kajne?

 

Viri: 

https://www.netflix.com/title/81014008

https://www.seaspiracy.org/facts

https://www.nutritionfacts.org/

Vir fotografije:

https://oceansasia.org/es/seaspiracy-documentary-launches/

 

Pripravil: Boštjan Hafnar

Lektorirala: Vanesa Škofnik

Datum objave: 3.5.2021