Poročilo s festivala ZeGeVege

 novica_zegevege_2017_10.jpg

Festival veganstva in trajnostnega načina življenja, ki ga je v Zagrebu že 10. leto zapored organiziralo društvo Prijatelji životinja, se je letos odvijal drugi vikend septembra. S približno 40.000 obiskovalci je bil to največji tovrstni festival na Hrvaškem, v dveh dneh se je na njem predstavilo kar 100 najrazličnejših ponudnikov hrane in izdelkov, predstavila so se društva in nevladne organizacije ter s svojimi linijami veganskih izdelkov tudi večja podjetja, kot so DM, Alpro in Spar. Niso manjkali niti izdelki slovenskih podjetij Indy&Pippa ter Vege&Dobro. Festival se je odvijal na velikem trgu Bana Jelačića in tako je dogodek obiskalo tudi mnogo mimoidočih (domačinov in tujcev).

novica_zegevege_2017_9.jpg

Kot vsako leto se je tudi letos na ZegeVege odpravilo nekaj članov Slovenskega veganskega društva. Na stojnici smo ponujali knjige, majice in informacijske letake ter odgovarjali na pereča vprašanja o veganstvu. Seveda pa smo imeli dovolj časa za doživetje samega festivala.

novica_zegevege_2017_8.jpg

Kljub nizkim temperaturam in rahlemu dežju se je v zgodnjih petkovih urah pojavilo že kar lepo število ljudi, iz ure v uro pa je število obiskovalcev še naraščalo. Na festivalu ni manjkalo dobrih jedi, ki jih imamo vsi radi - slastni burgerji, kebab, pice, golaž in razne slaščice - ni pa manjkalo niti dobrih sirov ter ostalih mlečnih in mesnih izdelkov na rastlinski osnovi, ki popolnoma spominjajo na ,pravo stvar’. Tovrstni izdelki v zadnjem času postajajo vedno boljši in cenovno bolj dostopni, zato ni več nobenega razloga, da bi ljudje sploh še uživali živalske izdelke. To pa je tudi glavni namen festivala - pokazati ljudem, da vegani ne jemo le solate, ampak lahko prav tako uživamo v jedeh, ki smo jih vajeni. Poleg živil pa je na voljo že veliko kozmetičnih izdelkov, ki ne vsebujejo živalskih sestavin in niso testirani na živalih.

novica_zegevege_2017_1.png

Za še boljše vzdušje je poskrbel program na odru (razne plesne predstave in glasba), poleg tega pa so v šotoru potekala predavanja in kuharske delavnice. Svoje predavanje je imel raper Dragan Šurlan, bolj poznan kot IFeel. Govoril je o akcijah zbiranja sredstev in prostovoljnem delu na tako imenovanih miroljubnih kmetijah. Med drugim so poslušalci spoznali tudi (v Sloveniji že poznano) domačijo KOKI. Obenem pa je predstavil življenja in zgodbe srečnih ter nezlorabljenih živali, ki živijo na teh kmetijah.


Obiskali smo prav vse stojnice, degustirali izdelke in jedli najboljšo hrano. Izpostavil bom tiste, ki so me najbolj navdušili in pritegnili:

  • Sheese: odlični siri in sirni namazi različnih okusov, ki jih v Sloveniji že nekoliko poznamo, na Hrvaškem pa prodajajo praktično vse svoje izdelke. Kremni namazi in siri stila Cheddar me po okusu spominjajo na to, kar naj bi bili. Festivalska cena je znašala 4 € za 227-gramski zavoj.
  • Super junački maslac: maslo narejeno iz arašidov, sezama, konopljinih, bučnih in lanenih semen z dodatkom soli in javorjevega sirupa za vse ljubitelje arašidovega masla ter za športnike. Po okusu in mazljivosti je še boljši, le cena 30 € za kilogram je bila nekoliko pretirana.
  • Green point & Simple green: stojnici, kjer so pripravljali odlične, polne burgerje in kebabe po ugodni ceni 3 - 4 €.
  • Bruna natürlich Eis: nemška sladoledarna, ki ponuja zanimive kombinacije osvežilnih okusov, njihova specialiteta pa je ledena kava z marcipanovim sladoledom.

Naslednji dan je na naše presenečenje posijalo sonce, prijetno se je ogrelo in pri stojnicah se je kar trlo ljudi. Prav lepo je bilo videti, da se ljudje vedno bolj zavzemajo za dobrobit živali, planeta in nenazadnje tudi sami zase.

novica_zegevege_2017_5.jpg

Hvala Prijateljem životinja za odličen festival ter povabilo za sodelovanje in vsem, ki ste nas prišli obiskat na stojnico. Hrvaški prijatelji so nam dejali: ,Vidimo se i sljedeće godine!’ Da, vidimo se prihodnje leto!


Napisal: Rok Forstnerič
Datum objave: 16.9.2017