Search
Close this search box.

Par, ki po obisku stotih držav dokazuje, da je mogoče kot vegan potovati kjerkoli

Šestindvajsetletnika Oskar in Dan sta se že v srednji šoli navdušila nad potovanji in od takrat sta prepotovala velik del sveta. Par prihaja iz Švedske, vegana sta postala leta 2017, od takrat pa sta prepotovala čez sto držav in dokazala, da je mogoče kot vegan potovati na kateremkoli koncu sveta. Svoje nasvete in zgodbe redno delita na svojih družabnih omrežjih.

»Hrana je, seveda, velik del potovanj,« pravita. »Kar ljudje jedo v različnih regijah in kulturah, lahko pove veliko o prostoru in njegovi zgodovini.« Po njunem prepričanju obstajata dva tipa veganom prijaznih držav. En tip so države, kjer je lokalna kuhinja že tradicionalno prijazna veganom, drug tip pa so države, kjer je prisotno močno vegansko gibanje.

Med države v prvi kategoriji se, kot pravita, uvrščajo Tajska, Vietnam, Malezija, Singapur in deli Indonezije, katerih lokalna kuhinja je že sicer v veliki meri rastlinskega izvora. Dodajata še Tajvan, Združene Arabske Emirate in Mehiko, kjer je najti tako lokalno kot internacionalno vegansko ponudbo.

Priporočata tudi obisk držav Zahodne Evrope in Severne Amerike, ki, kljub temu, da njihova tradicionalna lokalna kuhinja ni osnovana na rastlinskih živilih, ponujajo širok nabor veganske ponudbe predvsem zaradi močnega veganskega gibanja v državah.

Oskar in Dan veganom, željnih potovanj, priporočata aplikacijo HappyCow. Z njeno pomočjo je mogoče enostavno odkriti lokalne restavracije na območju celega sveta, ki so bodisi veganske bodisi veganom prijazne. Obenem na svoja potovanja vedno vzameta s seboj prehranska dopolnila kot so vitamin B12, vitamin D in omega 3, pogosto pa tudi proteinske ploščice in proteine v prahu.

Najpomembnejše, ko potuješ kot vegan, pravita, je prijaznost: »Ko si gost v tujem kraju, je pomembno, da nikoli ne obsojaš načina prehranjevanja v neki lokalni kulturi. Če naju kdo vpraša, zakaj sva vegana, poveva resnico. Ta je, da se fizično, duševno in duhovno počutiva veliko bolje, če se prehranjujeva na rastlinski osnovi.«

oskar dan 1 – kopija 570.jpg

Objavljeno: 3. 3. 2023

Pripravil: Žiga Hančič

Povzeto po:

Deli stran: