Kulinarična veganska duša

 

novica_veganima_italija.jpg

Morda je naslov nekoliko versko obarvan. Zato bom v tem stilu tudi nadaljeval. To je bil božanski obrok, bog jim daj zdravja, da bodo še dolgo kuhali! Amen!

Kdo bi si mislil, da se v majhnem, z graščino nadzorovanem in zaradi industrijskega predela nič kaj privlačnem mestecu Arco, ki leži le nekaj kilometrov severno od Gardskega jezera, nahaja restavracija, kjer boste nahranili svojo vegansko dušo. Pa ne samo to, saj je desni predel namenjen bogato opremljeni knjižni polici in privlačni mizi iz masivnega lesa, polni knjig, zato ne zmanjka čtiva in razlogov za spoznavanje veganskega sveta. Restavracija Veganima daje največji pomen duši, ki naj bi v ospredje postavila sočutje do živali in narave nasploh.

novica_veganima_2.jpg

Pri kulinaričnem ustvarjanju uporabljajo biološke izdelke in ponujajo le vegansko kulinariko. Da je vse skupaj še bolj popolno, pa se kotiček skriva v privlačni vili z zelenim vrtom, ki deluje zelo grajsko in plemiško. Žal je zaradi skoraj 40 stopinj Celzija večino gostov, tudi naju, z vrta povleklo v notranjost.

Sprejmejo te nasmejana dekleta, ki ti tudi vse razložijo, pa čeprav so to ponovila že velikokrat v tistem dnevu. Ob vprašanju, kako to, da se veganska restavracija nahaja v takem kraju in kako `preživijo`, odgovorijo: »Veganska hrana oziroma restavracije bi morale biti povsod, ne samo tu, saj je tako prav. Ali delamo? Poglejte, taka vročina, pa se gostje neprestano menjavajo. Sploh nimamo zaprto, delamo vsak dan, cel dan. Poleti imamo le malo krajši delovni čas in 15. avgust bo prost dan.«

novica_veganima_10.jpg

Po prijetnem sprejemu ti na mizo prinesejo hladno vodo, ki je na mizi do konca obroka brezplačno prisotna ves čas. Ne pozabite pa, da se v Italiji obračuna `copertino` oziroma pogrinjek in sicer 2 €. Nato sledi najtežji del. Ni lahko stati pred vitrino, polno več kot okusne veganske hrane. Kaj izbrati? Imel bi vse, a želodec ne pusti. Nekaterim pa tudi finance ne, saj so cene primerne kakovosti in nekoliko višje kot na primer cene ocvrtih jedi v samopostrežnih restavracijah.

novica_veganima_7.jpg

Jedilnik je oblikovan na podlagi krožnika in števila jedi, ki jih izbereš. Težko bi naštel, kaj vse sva jedla, zato poglejte fotografije. Hrana je okusna in prefinjeno izbrana. Da je božansko doživljanje popolno, pa piko na i daje ambient. Vsak kotiček je nekaj posebnega in primernega za ogled. Tudi na WC se splača vzeti fotoaparat, saj je preprosto lep (in čist!).

Na koncu pa pridejo na vrsto sladice. Predstavljate si, da stojite pred številnimi vizualno in po okusu privlačnimi sladicami. Tu pa sva bila res nagrajena, saj je bila porcija nekoliko večja kot običajno. :)

Težko se je odpraviti, saj bi tam lahko bil še dolgo. S polnim želodčkom plačaš račun in se ponovno vprašaš: »Zakaj pri nas ni česa takega?«. Drage duše, če se potepate tam okrog, vam priporočam obisk.

Več informacij na www.veganima.com ali na FB profilu Veganima Arco.

novica_veganima_3.jpg

novica_veganima_6.jpg

novica_veganima_9.jpg

novica_veganima_8.jpg

novica_veganima_4.jpg

novica_veganima_5.jpg

 

Besedil in foto: Tilen Pajek
Datum objave: 31.8.2017